Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Apple en Google steunen vrouwenhaat door verkoop volgapp

  •  
10-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Saudi_Airlines_A321_Landing
De Amerikaanse techgiganten Apple en Google steunen vrouwenhaat door de app Absher te verkopen via respectievelijk Google Play en iTunes. Met deze app kunnen mannen vrouwen traceren en hen er bijvoorbeeld van weerhouden het land te verlaten. Zo worden er real-time updates gestuurd wanneer vrouwen reizen. Volgens activisten is de app een van de belangrijkste barrières voor Saoedische vrouwen om de grens over te steken.
Het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken is initiatiefnemer van de app, die inmiddels al meer dan een miljoen keer is gedownload. In Saoedi-Arabië zegt de wet dat iedere vrouw een formele ‘beschermer’ heeft, die haar kan beperken in het reizen naar bepaalde vliegvelden of specifieke routes. De gebruiker van de app krijgt automatisch een bericht als die begrenzingen worden overschreden. Daarmee is het in feite een digitale voortzetting van de strikte wetten die al gelden voor vrouwen in het land. De Saoedische overheid beheert het online-volgsysteem. Amnesty International en Human Rights Watch vinden dat Apple en Google moeten stoppen met het faciliteren van de app.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.