28

Apple geeft toe: arbeidsomstandigheden niet oké

Steve Jobs hield omstandigheden waaronder iPhone's, iPads en iPods gemaakt worden liever onder de pet... Onder druk van mensenrechtenorganisaties komt er nu onafhankelijk onderzoek...

Elektronicafabrikant Apple geeft voor het eerst openlijk toe dat er problemen zijn met de arbeidsomstandigheden in fabrieken van haar Chinese toeleveranciers. Na toenemende druk van belangengroeperingen en klanten laat Apple onafhankelijk onderzoek uitvoeren in de fabrieken waar haar producten in elkaar worden gezet.

De Fair Labour Association (FLA) is direct begonnen met het onderzoek. Binnen een maand hoopt de FLA met resultaten te komen.

Vooral het Chinese bedrijf Foxconn, dat meer dan een miljoen werknemers heeft, moet het daarbij ontgelden. Het bedrijf, dat onder meer telefoons en computers in elkaar zet voor HP, Samsung en Motorola, neemt ook het gros van de assemblage van miljoenen iPhones en iPads voor zijn rekening.

In 2010 werd het bedrijf voor het eerst publiekelijk in verlegenheid gebracht door een aantal zelfmoorden onder werknemers. Bij twee explosies in fabrieken in 2011 kwam een aantal werknemers om het leven en raakten bijna tweehonderd van hen gewond. Bij een andere fabriek, van toeleverancier Wintek, werden 137 werknemers ziek na het gebruik van een zeer giftig schoonmaakmiddel.

Steve Jobs Ook de wisseling van de wacht aan de top van Apple een verschil te hebben gemaakt. Uit een artikel van The New York Times over de misstanden bij Apple’s toeleveranciers, blijkt dat de inmiddels overleden oprichter Steve Jobs zijn ogen liever sloot voor de problemen bij zijn toeleveranciers.

In 2010, toen uit eigen onderzoek van Apple bleek dat ook bij de top van het bedrijf al jaren duidelijk was dat meer dan de helft van de toeleveranciers jaarlijks de regels overtrad, zei Jobs op een conferentie voor technologiebedrijven: ‘Ik denk dat Apple de standaard zet voor de hele industrie, misschien wel voor alle bedrijven, waar het gaat om arbeidsomstandigheden in fabrieken van toeleveranciers. Ik bedoel, je gaat naar zo’n plek en je weet dat het een fabriek is, maar jeetje zeg, ze hebben er restaurants, filmtheaters, ziekenhuizen en zwembaden. Ik vind dat niet gek voor een fabriek.’ Dat de werknemers noodgedwongen in de fabriek moeten wonen en dat er dus een soort stad ontstaat, zei hij er niet bij.

Volkskrant: Apple geeft voor het eerst toe: toch misstanden in China

Foto-cc: Techbuzz

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (28)