17

‘Apple moet pest-app uit store verwijderen om scholier te beschermen’

Met Gossup kun je anoniem roddels verspreiden ... Scholen trekken aan de bel: app moet uit de store worden verwijderd

In Noord-Holland slaan scholen alarm vanwege een nieuwe telefoonapp waar hun leerlingen gretig gebruik van maken: Gossup. De scholieren gebruiken de app massaal om andere leerlingen te pesten. Met de app kun je namelijk anoniem roddels delen. Eén gaat nu het gesprek met Apple aan en wil dat de app uit de store wordt verwijderd.


Zo gaat het Coornhert Lyceum uit Haarlem in gesprek met Apple. De scholen hebben de ouders van leerlingen al brieven verzonden met het verzoek om de app te verwijderen van de telefoons van hun kinderen, of om het gesprek met hun kinderen over de pest-app aan te gaan.

Naar eigen zeggen zitten de scholen met hun handen in het haar. Niemand weet immers wie de pesters zijn. Het is niet te achterhalen wie de roddels verspreidt.

BNN en KRO vertellen het verhaal van de 15-jarige Lotte. Zij stuurde haar vriendje in vertrouwen naaktfoto’s van zichzelf. Die zijn uiteindelijk op de anonieme pest-app belandt. Het was het begin van een hoop online getreiter. In het tv-programma ‘Dag tegen pesten‘, vertelt ze:

Ik heb me laten verleiden om de foto’s te sturen, naïef van me, maar zij hebben de foto’s tegen mijn wil verspreid.”

Ze heeft inmiddels aangifte gedaan, omdat het duidelijk is wie de foto heeft verspreid, maar volgens de vader van Lotte lijkt er niets met de aangifte te gebeuren. “Het heeft geen prioriteit bij justitie.”

Uit onderzoek van het programma blijkt dat zo’n 22 procent van de Nederlandse jongeren te maken heeft met pesten op het internet. 17 procent van de gepeste jongeren heeft hier zo’n last van, dat ze zelfmoord overwegen.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)