33

Apple presenteert iPad

Draagbaar scherm belooft toekomst media

Apple introduceert, 2,5 jaar na het uitbrengen van de iPhone, een nieuw apparaat dat de plaats die computers in het persoonlijk leven innemen drastisch zal veranderen.


De iPad is een zogeheten tablet-computer, een scherm zonder toetsenbord. Typen gebeurt door tekens aan te raken op het scherm zelf. Het 1,3 centimeter dunne apparaat dat 19 bij 24 centimeter meet, is uiterst handzaam en weegt nog geen 700 gram.

De iPad maakt het mogelijk door boeken en tijdschriften te bladeren en wordt door deskundigen gezien als de redding voor uitgeverijen. In iTunes, het programma waarmee muziek gekocht kan worden voor iPod en iPhone, komt nu een speciale boekwinkel, de iBookstore. Deskundigen zien de iPad als een grote bedreiging voor bestaande e-readers die vooral in de VS een succes zijn.

Op de iPad, die is uitgerust met draadloos internet (een duurdere versie heeft ook toegang tot 3G mobiele netwerken), kunnen films en internetvideo bekeken worden. Daarmee wordt het in de huiskamer een concurrent voor het televisiescherm. Ook kunnen er gezelschapsspellen zoals Scrabble op gespeeld worden. Bovendien zullen er net als bij de iPhone speciale programmaatjes voor de iPad ontwikkeld worden, de zogeheten apps. Apps voor de iPhone werken al wel op de iPad.

De iPad is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. De goedkoopste, zonder 3G en met 16 Gb opslag gaat 500 dollar kosten. Hoe duur het apparaat in Europa wordt is nog niet bekend. Eind maart komt het in de winkels.

Zie ook het Financieele Dagblad: Apple lanceert tablet-computer iPad

Geef een reactie

Laatste reacties (33)