Laatste update 18:24
2

Apple verwijdert ‘mensenredder app’ die helemaal niemand redt

Met de applicatie I Sea zou geen vluchteling meer op de Middellandse Zee hoeven te sterven. Dat wordt gebruikers ervan echter beloofd. Wereldwijd werd de app geprezen vanwege het nobele idee erachter. De makers van de app knipten de Middellandse Zee in miljoenen stukjes, iedere gebruiker van de app krijgt één van die stukjes toegewezen met als opdracht het in de gaten te houden. Zie je iets verdacht? Dan kun je dat realtime rapporteren. Die informatie zou worden doorgegeven aan MOAS, het Migrant Offshore Aid Station dat vanuit Malta opereert.

De makers kondigen nog aan:

De meldingen worden doorgestuurd om reddingsacties uit te voeren en migranten in nood te helpen. Terwijl wereldleiders verder debatteren over de grootste menselijke tragedie van de eeuw, neemt de wereld het probleem in eigen handen.” En: “Maak een onmogelijke taak mogelijk.

Die onmogelijke taak blijkt nu toch onmogelijk. De hele app is één grote leugen. De app gebruikt namelijk statische beelden uit 2015. Er wordt de hele dag door één statische afbeelding getoond die de hele dag door onveranderd blijft. Het reclamebureau achter de app, Grey Group, beweert nu dat het om een testversie zou gaan, die nog niet over live beelden beschikt. Desondanks heeft Apple de app uit de App Store verwijdert.

MOAS laat overigens weten inderdaad niet samen te werken met Grey Group:

Ze hebben ons gecontacteerd met hun idee in november vorig jaar. Ons team legde daarna de realiteit uit van hoe een reddingsoperatie op zee werkt. Dat vraagt realtime en accurate informatie die seconde per seconde verandert. Wij gebruiken geen iPhone-apps voor consumenten om levens te redden.

De Morgen: Deze app is zo smakeloos dat Apple hem heeft verwijderd

Geef een reactie

Laatste reacties (2)