Laatste update 13:30
23

Apple: waarom wij weigeren de Iphone van een terrorist te kraken

Het staat inmiddels overal in de media: techbedrijf Apple heeft geweigerd de Amerikaanse FBI te helpen om de telefoon van een terrorist te kraken. De autoriteiten denken dat er informatie staat op de telefoon van één van de de aanslagplegers in San Bernardino.

De telefoon in kwestie heeft een inlogcode die niet te kraken is. Na tien keer proberen zal alle informatie verwijderd worden. Om die reden heeft de rechter Apple bevolen software te ontwikkelen om de beveiliging te omzeilen. Een simpel verzoek, zou je denken maar in een brief aan de klant legt het techbedrijf uit waarom het openen van één Iphone een gevaar voor de hele wereld kan zijn.

Een boodschap aan onze klanten

De regering van de Verenigde Staten eist van Apple een ongehoorde maatregel te treffen die de privacy van onze clientèle in gevaar brengt. Wij verzetten ons hiertegen omdat dit bevel tegen meer indruist dan enkel privacywetten. Dit voorval vereist een publiek debat en we willen dat wereldwijd mensen weten wat er op het spel staat.

Smartphones, met de Iphone aan kop, zijn een essentieel onderdeel van ons leven geworden. Mensen gebruiken ze om ongelooflijk veel persoonlijke data op te bergen. Van privégesprekken tot aan foto’s, onze muziek, onze notities, onze kalender, onze contacten, onze financiële informatie en gezondheidsdata. Zelfs waar we zijn geweest en waar we naartoe gaan.Die informatie moet beschermd worden tegen hackers en criminelen die toegang willen, het willen stelen en gebruiken zonder ons kennis of toestemming.

Klanten verwachten dat Apple en andere techbedrijven alles eraan doen om die persoonlijke informatie te beschermen. Bij Apple zijn we daar zeer aan toegewijd. Het compromissen maken met betrekking tot de veiligheid van onze persoonlijke informatie kan ons in gevaar brengen. Dat is waarom encryptie zo belangrijk is.

We hebben jarenlang encryptie gebruikt om de persoonlijke data van onze klanten te beschermen omdat we geloven dat het de enige manier is om informatie te beveiligen. We zijn zelfs zo ver gegaan door de data buiten ons eigen bereik te stellen omdat we van mening zijn dat de inhoud van uw Iphone ons niets aangaat.

De San Bernadino zaak

We waren geshockeerd door de terroristische daad in San Bernadino afgelopen december. We herdenken de slachtoffers en willen gerechtigheid voor allen wier leven beïnvloed is hierdoor. De FBI heeft ons om hulp gevraagd naar aanleiding van de aanslag en we hebben hard gewerkt om de overheid te ondersteunen om deze zaak op te lossen. We hebben geen sympathie voor terroristen.

Toen de FBI ons om data verzocht die in ons bezit is hebben we dat aangeleverd. Apple werkt altijd mee aan dagvaardingen en huiszoekingsbevelen en dat hebben we ook in de San Berdino zaak gedaan. We hebben ingenieurs beschikbaar gesteld om de FBI te adviseren en we hebben input gegeven aan enkele onderzoeksmogelijkheden die de autoriteiten tot hun beschikking hebben. We hebben veel respect voor de professionals bij de FBI en we geloven dat zij goede intenties hebben. We hebben tot nu toe alles binnen onze capaciteiten en wet gedaan om hen te assisteren.

Maar nu heeft de Amerikaanse overheid ons iets gevraagd dat we simpelweg niet hebben en iets waarvan wij het te gevaarlijk vinden om het te produceren. Ze hebben ons gevraagd een achterdeur naar de Iphone te creëren. De FBI wil dat we een nieuwe versie van de Iphone’s operationeel systeem creëren, waarbij enkele belangrijke veiligheidsfeatures omzeild kunnen worden zodat het op de telefoon geïnstalleerd kan worden die op het plaats delict aangetroffen is. In de verkeerde handen kan deze software – die niet bestaat – elke Iphone openen.

De FBI gebruikt andere woorden om deze tool te omschrijven maar vergis je niet. Het bouwen van een iOS versie die beveiliging op een dergelijke wijze omzeilt creëert een achterdeur naar het systeem. Ondanks dat de overheid zegt het enkel in dit geval te willen gebruiken, is er daar geen enkele garantie voor. De dreiging voor dataveiligheid Sommigen zouden zeggen dat het bouwen van één achteringang voor een Iphone een simpele oplossing kan zijn. Maar dan zouden we voorbijgaan aan de basis van digitale beveiliging en de diepere betekenis van wat de overheid eist.

Tegenwoordig in de digitale wereld is kennis de sleutel dat een systeem kan ontluiken. En de data is alleen zo veilig als de beveiliging eromheen. Als de informatie eenmaal bekend is, of er een manier om de code te omzeilen geopenbaard wordt, kan de encryptie door een ieder die de kennis heeft verslagen worden. De overheid stelt dat deze tool eenmalig gebruikt kan worden op één telefoon maar dat is simpelweg niet waar. Eenmaal gecreëerd kan de technologie dus steeds opnieuw gebruikt worden op talloze apparaten. In de fysieke wereld staat het gelijk aan het hebben van een loper om honderd, miljoenen sloten te openen. Van restaurants tot aan banken, winkels en huizen. Geen weldenkend mens zou dat acceptabel vinden.

De overheid vraagt Apple om onze eigen gebruikers te hacken en decennia aan veiligheidsontwikkelingen te ondermijnen die onze klanten – inclusief miljoenen Amerikanen – tegen hackers en cybercriminelen beschermen. Dezelfde ingenieurs die de sterke encryptie in de Iphone gebouwd hebben om onze gebruikers te beschermen zouden het moeten verzwakken en onze gebruikers minder veilig maken. We kunnen geen precedent vinden voor een Amerikaans bedrijf dat gedwongen is om hun klanten bloot te stellen aan een dergelijk groot gevaar.

Jarenlang hebben cryptologen en nationale veiligheidsexperts ons gewaarschuwd tegen het verzwakken van encryptie. Door dat te doen zou het gevaarlijk worden voor de weldenkende en gezagsgetrouwe burgers die vertrouwen op Apple en andere techbedrijven om hun data te beschermen. Criminelen zullen namelijk nog steeds encrypten met tools die zij tot hun beschikking hebben.

Een gevaarlijk precedent

De FBI vraagt niet voor wettelijk actie door het congres maar stelt om voor het eerst op deze wijze gebruik te maken van de All Writs Act om de uitbreiding van hun autoriteit te rechtvaardigen. De overheid wil ons beveiliging laten verwijderen en nieuwe toevoegingen laten doen aan het operationeel systeem dat een elektronisch wachtwoord toelaat. Dat zou het makkelijker maken om een Iphone ‘gewelddadig’ te unlocken. Door duizend of miljoenen combinaties te gebruiken met de snelheid van een moderne computer.

Hetgeen dat de overheid eist, is beangstigend. Als zij de All Writs Act kan gebruiken om het makkelijker te maken uw Iphone te unlocken dan zou zij de macht hebben om uit het apparaat van wie dan ook data te ontnemen. De overheid zou de eis zelfs nog kunnen uitbreiden en van Apple vragen om software te ontwikkelen dat uw boodschappen onderschept, uw gezondheidsdate of financiële gegevens infiltreert, uw locatie vindt of zelfs toegang verleent tot uw microfoon of camera zonder uw medeweten.

We verzetten ons niet met gemak tegen dit bevel maar we moeten ons uitspreken tegen de overtreding van de Amerikaanse overheid. We verwerpen de eis van de FBI met het diepste respect voor Amerikaanse democratie en liefde voor ons land. We geloven dat het voor iedereen het beste zou zijn om een stap terug te nemen en na te denken over de implicaties hiervan. Ondanks dat we in de goede intenties van de FBI geloven, zou het fout zijn van de overheid om ons te dwingen een achterdeur te bouwen naar onze producten. En uiteindelijk dezelfde vrijheden te ondermijnen die zij zouden moeten beschermen.

Tim Cook

cc foto: Leah Lockhart

Geef een reactie

Laatste reacties (23)