17

Arabische landen hebben eisenlijst voor Qatar

De banden verbreken met Iran, en de sluiting van het tv-station Al-Jazeera. Dat zijn twee van de dertien eisen die de Arabische landen stellen aan Qatar. Saoedi-Arabië, Egypte, De Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben een lijst met 13 eisen opgesteld voor Qatar. Pas als aan alle eisen is voldaan zullen ze de sancties tegen het land opheffen, en zullen ze handel en reizen naar Qatar weer toestaan. Het is een nieuw hoofdstuk in het grootste conflict in de Golfregio sinds jaren.

Andere eisen zijn onder andere het sluiten van een Turkse luchtmachtbasis en het verbreken van banden met terroristische organisaties zoals de Moslimbroerderschap, Islamitische Staat, Al-Qaeda en Hezbollah. Qatar krijgt tien dagen de tijd om de eisen in te willigen. Qatar kreeg de eisen overgebracht door Koeweit, die bemiddelt in het conflict. Het land heeft nog niet gereageerd op de eisen. Maar eerder deze week zei de van Buitenlandse Zaken, sjeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, al dat Qatar niet zou onderhandelen met de vier landen zolang die de economische en diplomatieke maatregelen tegen Qatar niet zouden terugdraaien.

Twee weken geleden verbraken de Arabische landen plots de banden met Qatar. De officiële reden die zij opgaven was dat Qatar samen werkt met terroristische groeperingen, en daarmee de regio destabiliseert. Meer waarschijnlijk is dat de breuk is ingezet door de eigenzinnige koers die Qatar vaart in de regio. Qatar onderhoudt goede banden met vijanden van de andere golfstaten, waaronder Iran de aartsvijand van Saoedi-Arabië.

Bron: ANP, Trouw, Al-Jazeera

Geef een reactie

Laatste reacties (17)