62

Arabische landen laten Gaza in de steek

Vrijwel geen steun of protest van regeringen in de regio

Terwijl de halve wereld protesteert tegen het Israëlisch optreden in Gaza blijft het van de kant van de Arabische landen opvallend stil, signaleert de New York Times. Reden voor het uitblijven van steun zijn de instabiele situaties na de Arabische Lente, het oprukken van extremisten als ISIS en de prominente rol van Hamas.

The Soft ProtestEgypte bijvoorbeeld lijkt meer de zijde van Israël te kiezen dan die van Hamas. Dat is een gevolg van het aan de macht komen de Moslimbroederschap en de daarop volgende coup. Hamas steunde de Moslimbroederschap vice-versa, de nieuwe president Sisi onderdrukt de islamisten met harde hand en moet niets van Hamas hebben. Er vinden ook amper demonstraties plaats.

Maar ook andere Arabische landen zijn stil, in tegenstelling tot voorheen. Alleen Tunesië, het land waar de Arabische Lente begin en de enige plek waar die tot meer democratie leidde, steunt de Palestijnen en biedt medische hulp aan.

Dat de regeringen zich afzijdig houden zegt overigens niets over de stemming onder de bevolking. De Arabieren zelf leven zoals altijd intensief mee met de Palestijnen. 

Ondertussen vielen in Gaza vandaag tientallen doden meldt de NOS:

Aan Palestijnse kant vielen tientallen doden. Volgens Palestijnse functionarissen zijn er de afgelopen twaalf dagen minstens 342 Palestijnen omgekomen. Volgens de Verenigde Naties is één op de vijf Palestijnse slachtoffers minderjarig.

Er kwamen ook twee Israëlische soldaten om in de strijd.

NYT: Palestinians Find Show of Support Lacking From Arab Nations Amid Offensive

Geef een reactie

Laatste reacties (62)