11

‘Arabische Lente maakte Egypte vrouwvijandiger’

Onderzoek stelt dat Egypte erger is voor vrouwen dan Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië heeft de naam ‘de grootste vrouwengevangenis ter wereld’ te zijn omdat vrouwen er amper rechten hebben. Het land is in vrouwvijandigheid nu echter voorbijgestreefd door Egypte. Dat blijkt uit publicatie van onderzoek door de Britse krant The Independent naar de positie van vrouwen in de Arabische wereld.

Meanwhile in EgyptHet geweld tegen vrouwen neemt epidemische vormen aan en tegelijkertijd is na de revolutie het aantal vrouwelijke volksvertegenwoordigers fors gedaald tot slechts 2 procent. Die combinatie zorgt er voor dat Egypte eindigt op de 22e plaats in een overzicht van Arabische landen en vrouwenrechten. Boven aan de lijst prijken de Comoren als beste Arabische land voor vrouwen. Het kabinet van het eilandenrijk bestaat voor meer dan twintig procent uit vrouwelijke bewindslieden en vrouwen houden het recht op bezittingen als huis en land na een scheiding.

Driehonderd experts uit de 21 landen van de Arabische Liga en Syrië hielden op verzoek van de onderzoekers de positie van vrouwen tegen het licht. De Egyptische columniste Mona Eltahawy wijt de verslechtering aan de verjaagde president Mubarak: “We hebben Mubarak uit het presidentiële paleis verwijderd maar we moeten Mubarak nog steeds verwijderen uit onze hoofden en slaapkamers.” Ze roept op tot een nieuwe revolutie “tegen de giftige mix van cultuur en religie die het leven van vrouwen verwoest”.

Saoedi-Arabië doet het beter sinds de koning heeft bevolen dat er meer vrouwen in het parlement moeten komen. Het aandeel vrouwen is daardoor gestegen tot twinitig procent. Donderdag moet Egypte in Genève verschijnen voor de Commissie van de Verenigde Naties voor Economische, Sociale en Culturele Rechten. Het land moet dan uitleg geven over de verslechterde positie van vrouwen.

The Independent: Egypt is the worst Arab country for women

Het volledige onderzoek van de Thomas Reuters Foundation

cc-foto: OxfamNovib

Geef een reactie

Laatste reacties (11)