38

Arabische Liga schorst Syrië wegens extreem geweld

Verrassend besluit om halt toe te roepen aan onderdrukking opstand

De Arabische Liga geeft de Syrische dictator Bashar al-Assad nog drie dagen om het geweld te stoppen. Anders is zijn land na 16 november niet meer welkom bij de Liga. Het besluit was praktisch unaniem. Alleen Syrië zelf, Libanon en Jemen, waar ook een opstand aan de gang is, stemden tegen.


De VRT schrijft:

Syrië en de Arabische Liga leven al langer op gespannen voet. Syrië is de dichtste bondgenoot van Iran, dat niet in de Liga zit, en heeft ook een eerder sjiitische bevolking. De Arabische Liga bestaat vooral uit soennitische regimes.

Syrië zelf reageert erg kwaad. “Dit is een illegale beslissing, dit is strijdig met het verdrag dat de grondslag van de Arabische Liga vormt”, zegt Youssef Ahmad, de Syrische ambassadeur bij de Liga. “Deze beslissing maakt een einde aan de Arabische gemeenschap. Het bewijst dat de Liga gedicteerd wordt door de Amerikanen en het Westen.

In een interview met Al-Jazeera zegt de beroemde Midden-Oosten correspondent Robert Fisk dat het besluit een verrassende wending betekent. Net als veel anderen zag hij de Liga altijd als een tamelijk sneu instituut met weinig daadkracht. Volgens Fisk verkeert Syrië nu op de rand van een burgeroorlog. Als het land instort zal dat enorme gevolgen hebben voor de regio, met name in Libanon.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)