148

Arabische oorlog barst los in Jemen

Saoedi-Arabië leidt aanval op rebellen in Jemen: 150.000 soldaten, 100 vliegtuigen ... Pakistan, Libanon bereid deel te nemen aan grondacties ... VS leveren geen troepen, steunen actie tegen opstand wel

Arabische staten hebben onder leiding van Saoedi-Arabië de aanval geopend in Jemen. Sjiitische Houthi-rebellen hebben in het al lang onrustige land, waar onder meer Al Qaida actief is, de regering verdreven. De Arabische landen schieten de afgezette president Hadi te hulp. Het Witte Huis steunt de actie maar de VS neemt niet actief deel aan de militaire operatie waarvoor alleen al Saoedi-Arabië 150.000 soldaten, 100 vliegtuigen en marine-onderdelen heeft ingezet.


Aan de actie zouden op Oman na ook strijdkrachten van alle Golfstaten, Bahrein, Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten deelnemen. Jordanië, Pakistan en Soedan verklaarden zich volgens de Saoedische staatszender Al Arabiya bereid deel te nemen aan een militaire grondoperatie tegen de Houthi’s die de steun hebben van Iran. Ook Marokko zou de militaire actie, getiteld ‘Decisive Storm’, steunen. De Houthi’s, die zich achtergesteld voelen door de soennititische regering, verkeren op hun beurt ook in oorlog met in Jemen aanwezige Al Qaida en IS-rebellen. De VS voeren al tijden een drone-oorlog in Jemen maar zagen zich genoodzaakt troepen terug te trekken als gevolg van het oprukken van de Houthi’s. De Amerikanen leveren geen troepen maar steunen de militaire operatie tegen de rebellen wel.

De VN hebben de Houthi’s ervan beschuldigd ‘Libische toestanden’ te veroorzaken in het buurland van Saoedi-Arabië. De verdreven regering van president Hadi vroeg woensdag andere landen in te grijpen in het conflict. De Volkskrant meldt:

Riyadh Yaseen, de minister van Buitenlandse Zaken van Jemen, liet weten dat een aantal militaire vliegvelden is gebombardeerd. Het gaat onder meer om een basis bij hoofdstad Sanaa, die in handen is van de Houthi’s. (…) De sjiitische opstandelingen waarschuwen dat de buitenlandse luchtaanvallen de regio ‘een brede oorlog’ in dreigen te slepen. ‘De Saoedische regering en de regeringen van de Golfstaten zullen spijt krijgen van deze agressie’, dreigde Houthi-voorman Mohammed al-Bukhaiti.

Update 10:20:

De NOS meldt dat Iran eist dat Saudi-Arabië de bombardementen in Jemen onmiddellijk stopt. De agressie van Saudi-Arabië zou de crisis in Yemen alleen maar verergeren. De Iraniërs ontkennen dat zij de Houthi-rebellen trainen en financieel ondersteunen.

CNN: Saudi Arabia launches airstrikes in Yemen

Geef een reactie

Laatste reacties (148)