Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arabische regimes investeren miljarden in Nederland

  •  
19-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Timmermans_300_01.jpg
Frans Timmermans (PvdA) wil een lijst van buitenlandse bv’s in Nederland die (deels) in handen zijn van dictatoriale regimes
Onderzoekers vonden in Nederland gevestigde staatsbedrijven en bedrijven waarbij de staat grootaandeelhouder is uit Libië, Saudi-Arabië en Algerije. Het zou gaan om miljarden investeringen meldt RTL-nieuws.
PvdA-Kamerlid Frans Timmermans wil een lijst van buitenlandse bv’s in Nederland die (deels) in handen zijn van dictatoriale regimes. Het zoude moeten gaan om landen waar een dictator aan de macht is of waar mensenrechten geschonden worden.
Zo kan Nederland op het moment dat er een actuele ontwikkeling is, zoals in Libië, direct zien wat er aan economische activiteit is in Nederland en op deze manier de tegoeden snel bevriezen”, aldus Timmermans.
Uit het onderzoek dat is uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Profundo blijt ook dat in Nederland activiteiten zijn van Gulf International Bank, een staatssamenwerkingsverband van Saoedi-Arabië, Koeweit, Qatar, Bahrein, Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Naast olieproductiebedrijven gaat het ook om handelsmaatschappijen in olie en benzine. Ze hebben in totaal zo’n 19,8 miljard euro aan bezittingen in Nederland en draaien 1,5 miljard euro omzet per jaar.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.