244

‘Arafat vergiftigd met polonium’

'Smoking gun' gevonden, maar wie haalde de trekker over? 

Zwitserse wetenschappers hebben tenminste 18 keer de normale hoeveelheid van polonium gevonden in de stoffelijke resten van Jasser Arafat. Dat meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De onderzoekers kunnen hierdoor met 83 procent zekerheid zeggen dat de voormalige Palestijnse vrijheidsstrijder met de radioactieve stof is vergiftigd en dat hij als gevolg hiervan is gestorven.


In het 108 pagina’s tellende rapport – in handen van Al Jazeera – is te lezen dat onnatuurlijk hoge hoeveelheden polonium zijn aangetroffen in de ribben en het bekken van Arafat alsook in de grond waarin zijn lichaam heeft gelegen. De Zwitserse onderzoekers kregen, samen met Franse en Russische onderzoeksteams, in november 2012 nadat het lichaam van Arafat werd opgegraven uit het mausoleum in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Het onderzoek was alleen gericht op het vinden van stoffen die Arafat kunnen hebben gedood, niet mensen die deze stoffen kunnen hebben toegediend. Toch zegt de gerenommeerde Britse forensisch wetenschappen Dave Barclay tegenover Al Jazeera dat ook hij ervan overtuigd is dat de Palestijnse leider is vermoord. Door wie is nog de vraag. 

Arafat was in 2004, tegen het eind van de tweede intifada, praktisch opgesloten in het presidentiële paleis in Ramallah, dat was omringd door Israëlische troepen. Hij was op leeftijd en oogde breekbaar, maar zijn medische dossier stelde dat hij in redelijk goede gezondheid was en geen bijzondere risicofactoren had.

Op de avond van 12 oktober van dat jaar werd Arafat opeens ziek na het eten van een maaltijd. Op basis van de symptomen – misselijkheid, overgeven, buikpijn – dacht zijn arts in eerste instantie dat het griep was. Maar Arafats toestand ging snel achteruit. Egyptische en Tunesische artsen werden ingevlogen, maar konden geen oorzaak vinden.

Op 29 oktober werd een sterk verzwakte Arafat in een rolstoel uit zijn hoofdkwartier naar Parijs gevlogen. Maar ook de Franse artsen konden niet doen om te voorkomen dat de Palestijnse leider in coma raakte. Op 11 november overleed Arafat, het symbool van de Palestijnse vrijheidsstrijd, op 75-jarige leeftijd.

Al Jazeera: Swiss study: Polonium found in Arafats bones

Foto-cc: Marku85

Geef een reactie

Laatste reacties (244)