Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arbeidsconflict in terroristische organisatie

  •  
30-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Moktar.jpg
Boze brief van Al-Qaida aan werknemer opgedoken
Moktar Belmoktar, de Noord-Afrikaanse terroristenleider wiens recente acties meer dan 100 slachtoffers maakten, is vorig jaar door Al-Qaida met een woedende brief aan de dijk gezet. Dat blijkt uit documenten die het persbureau AP heeft gevonden in Mali. Belmoktar is verantwoordelijk voor de gijzeling van een aardgasinstallatie in Algerije in januari van dit jaar, en voor de recente aanslag op een Franse uraniummijn in Niger.
De brief, die afkomstig is van de “Shura-raad” van Al-Qaida bevat een lange lijst met verwijten aan regionaal leider Belmoktar. Hij zou niet op vergaderingen verschijnen, zijn onkostenregeling verwaarlozen en vaak onbereikbaar zijn. Bovendien had hij veel kritiek op de leiding van Al-Qaida, en ging hij te vaak zijn eigen gang.
Global_National_-_Who_is_Mokhtar_Belmokhtar__-_YouTube
De Al-Qaida- top verwijt Belmoktar ook dat hij te weinig losgeld vroeg voor een groep ontvoerde Canadese diplomaten, wier vrijlating kennelijk 700.000 euro heeft opgebracht. In totaal schrijft de brief Belmoktar 30 verbeterpunten voor.
De Noord-Afrikaanse leider, die streeft naar een Islamitische staat in de Maghreb, besloot na de brief zijn eigen organisatie op te richten. Daarmee kwam een einde aan een ‘dienstverband’ van 15 jaar.
Lees hier een Engelse vertaling van de brief

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.