21

Arbeidsmigranten nog steeds uitgebuit

Overheid faalt bij in kaart brengen en aanpakken van misstanden

Het lukt de overheid maar niet om de misstanden in de uitzendbranche goed in kaart te brengen. Al jaren zijn talloze gevallen van fraude en uitbuiting bekend, maar de overheid slaagt er niet in om hier iets tegen doen. Dat meldt NOS.

De inspectie SZW meldt dat het nog steeds onduidelijk is hoeveel malafide uitzendbureaus er zijn. Ook is onbekend hoeveel arbeidsmigranten exact worden uitgebuit. Er zijn allerlei maatregelen genomen om misstanden in de branche aan te pakken, maar echt werken doen de maatregelen niet.

Twee jaar geleden stelde een Tweede Kamercommissie nog dat de helft van alle 12.000 uitzendbureaus niet deugt. Volgens de Inspectie SZW is dat niet te bewijzen. Wel staat het voor de inspectie vast dat nog steeds volop wordt gefraudeerd. NOS schrijft:

Bij dertig procent van de reguliere controles bleek dat het uitzendbureau een overtreding had begaan. Ook lopen er minstens tien strafrechtelijke onderzoeken naar malafide uitzendbureaus. Snel ingrijpen is echter niet altijd mogelijk, vanwege juridische belemmeringen, maar ook omdat de inspectie voor haar informatie deels afhankelijk is van personeel. Maar lang niet alle werknemers willen praten met de overheid, uit angst hun baan te verliezen.

NOS: Misbruik arbeidsmigranten blijft

cc-foto: Ruud Greven

Geef een reactie

Laatste reacties (21)