Laatste update 15:18
52

Arbeidsmigranten uitgebuit: SP-leider Marijnissen over undercoveractie

Het Arnhemse SP-raadslid Gerrie Elfrink namens zijn partij undercover gegaan als magazijnmedewerker bij een uitzendbureau dat voornamelijk arbeidsmigranten in dienst heeft. Daarbij maakte Elfrink gebruik van de woonvesting die zijn collega’s uit onder andere Polen ook wordt geboden: met veel mensen op een kluitje en onder armoedige omstandigheden.

Elfrink solliciteerde bij verschillende uitzendbureaus die veel werken met werknemers uit Oost-Europa voor hij ergens werd aangenomen. Bij een aantal uitzendbureaus werd hij  direct afgewezen omdat alleen mensen uit Oost-Europa daar mochten werken, ondanks dat het vacatures voor werk in Nederland betrof. In de reportage vertelt Elfrink wat volgens zijn ervaringen de dagelijkse praktijk is voor arbeidsmigranten: een contract dat per week opzegbaar is, huisvesting die niet meer inhoudt dat een matras in een stapelbed, in een huis gedeeld door 6 mensen, waarvoor ongeveer 400 euro wordt ingehouden op het minimumloon dat ze verdienen. In het huis waar Elfrink verbleef was het verboden aan de thermostaat te zitten, ongeacht de temperatuur buiten. Wie toch zelf de verwarming hoger zet, kan rekenen op een boete van 50 euro. Geklaagd wordt er nauwelijks, want de arbeiders durven niet het risico te lopen hun baan te verliezen.

De undercover-actie werd gefilmd en door de SP in een korte reportage gegoten, die werd maandag gepubliceerd. In het programma Pauw ging SP-leider Lilian Marijnissen in discussie met Frank van Gool, CEO van Otto Workforce, een uitzendbureau met 11.000 in Nederland werkende arbeidsmigranten. Ook Gerrie Elfrink was aanwezig om zijn bevindingen te delen. Bekijk hieronder het gesprek:

Geef een reactie

Laatste reacties (52)