NPO
Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Architect Turkije-deal: EU moet Turkije nieuwe steun geven voor opvang Syriërs

  •  
27-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
knaus
De Europese Unie moet meer doen om Turkije te helpen bij de opvang van Syrische vluchtelingen. Dat betoogde Gerald Knaus, het brein achter de Europese Turkije-deal, zondag in Buitenhof. Hij wees erop dat Turkije 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen herbergt en dat het EU-geld voor Turkije opraakt.
Eerder deze maand dreigde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan om weer op grote schaal Syrische vluchtelingen naar Europa door te laten reizen. “Turkije heeft een legitieme klacht”, meent Knaus. “Ze hebben hulp nodig.”
Griekenland De Oostenrijker bepleitte ook meer steun vanuit landen als Duitsland en Nederland voor Griekenland, waar vluchtelingen onder mensonwaardige omstandigheden worden opgevangen in kampen. Hij wil dat andere Europese landen de Grieken helpen om een systeem op te zetten waarbij asielaanvragen veel sneller – binnen enkele weken – verwerkt kunnen worden.
Dat andere EU-landen zo weinig doen om de situatie in Griekenland te verbeteren, is volgens Knaus het gevolg van de Turkije-deal. Sinds 2016 arriveren er veel minder vluchtelingen in Griekenland. Ook overlijden er minder mensen op zee. “Daardoor is de aandacht van de media en de politiek afgenomen.”
Libië Knaus voelt er niets voor om ook een soort Turkije-deal met Libië te sluiten om zo te voorkomen dat mensen vanuit dat land de oversteek naar Europa wagen. “Het zou illegaal en immoreel zijn om mensen daarnaartoe terug te sturen. Vluchtelingen in Libië worden gemarteld en verkracht.”
Knaus ziet meer in deals met landen als Gambia. Daarmee zouden afspraken moeten worden gemaakt, zodat Gambianen die de oversteek naar Europa wagen, eenvoudig kunnen worden teruggestuurd.

Meer over:

, , , , , , ,
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.