16

Argentinië opnieuw falliet

Mogelijk wordt het bankroet binnen een paar dagen ongedaan gemaakt ... Banken zouden schuld overnemen

Argentinië is voor de tweede keer in dertien jaar bankroet. Onderhandelingen over een schuld bij twee Amerikaanse hedgefondsen liepen woensdag in New York op niets uit. ​Dat bevestigden de Amerikaanse onderhandelaar Daniel Pollack en de Argentijnse minister van Economie Axel Kicillof. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s maakte het faillissement officieel, zo meldt NRC Handelsblad.


Minister Kicillof zei woensdag bij een persconferentie dat Argentinië in onderhandeling wil blijven en speculeerde op een oplossing:

We sluiten geen deal die de toekomst van de Argentijnen in gevaar brengt. Het zou me niet verbazen als zich alsnog een oplossing aandient

​En voilá, binnen een half uur na de officiële bekendmaking van het faillissement schreef de Argentijnse krant Ambito dat een reddingsplan alsnog nabij was. Private Argentijnse banken zouden de schulden van de hedgefondsen opkopen en zo een bankroet voorkomen, schrijft NRC. Mogelijk wordt het bankroet binnen een paar dagen ongedaan gemaakt. Dat wordt de komende dagen duidelijk.

Het is onduidelijk wat de gevolgen van het voorlopige faillissement zijn. De inflatie, die nu rond de veertig procent ligt, zal stijgen, import wordt duurder, mogelijk daalt de werkgelegenheid in het land.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)