77

Arie Boomsma: ‘Etnische profilering is àltijd fout’

Etnische profilering is àltijd fout, en draagt in honderd procent van de gevallen bij aan discriminatie en benadering vanuit vooroordelen.

Dat schrijft televisiepersoonlijkheid Arie Boomsma op Instagram, waar hij de politietop oproept om zichzelf te onderwijzen over het onderwerp. Boomsma stelt voor daarbij de hulp van ‘oudere, wijzere mensen’ in te schakelen en te beginnen bij Gloria Wekker, emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit.

Ik neem het graag, en ook best wel vaak, op voor de politie. Ken veel mooie voorbeelden van maatschappelijke betrokkenheid, rechtvaardigheid en heldendom. Maar die uitgelekte berichten over etnische profilering, en dat die aanpak volgens veel politiemensen te rechtvaardigen is, stemmen mij intens droevig. Etnische profilering is àltijd fout, en draagt in honderd procent van de gevallen bij aan discriminatie en benadering vanuit vooroordelen. Een oproep aan de politietop; organiseer een eigen reeks lezingen, Ted Talks, met autoriteiten op dit vlak. Begin met Gloria Wekker, emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit. Ze schreef het boek White Innocence, waarin ze onderzoekt waarom ‘ras’ in Nederland zoveel reactie oproept. Ga met haar in gesprek, leer van haar, zorg dat je begrijpt waar dat diep gegronde racisme vandaan komt en waarom het zo moeilijk is af te zien van etnisch profileren. Jullie nodigen vast vaker oudere, wijze mensen uit om van hun kennis en ervaring te leren. Het is de moeite waard. foto: Lenny Oosterwijk Via @blendlenl vind je een mooi interview met Gloria Wekker, uit @vrij_nederland Aanrader!

Een foto die is geplaatst door Arie Boomsma (@arieboomsmainstagram) op

Cc-foto: Vera de Kok

Geef een reactie

Laatste reacties (77)