17

Arjen Lubach wil drone-regelgeving openbreken

RVD onderzoekt ludieke drone-opnamen van Lubach … NvJ denkt na over proefproces met drones

Journalist en presentator Arjen Lubach wil meer duidelijkheid voor het vliegen met drones. Daarvoor trok hij zelf de stoute schoenen aan en maakte een ludiek filmpje met luchtopnames van het Binnenhof en het Torentje. Een zegsman van de RVD meldt dat “als bewijsbaar is dat er een drone is gebruikt, er aangifte wordt gedaan”.


Lubach kwam in zijn programma Zondag met Lubach op voor de Utrechter Jelte Keur die drone-opnamen maakte van de Domtoren in de mist. Het filmpje werd door honderdduizenden mensen bekeken, maar omdat vliegen met drones in de openbare ruimte verboden is, hangt er een fikse boete boven zijn hoofd. De kwestie wordt momenteel onderzocht door de Luchtvaartpolitie.

“Wij van Zondag met Lubach dragen graag bij aan het helder krijgen van de regelgeving omtrent drone-activiteiten”, zo kondigde de presentator het filmpje in de uitzending van afgelopen zondag aan. “Hoe ver mag je gaan? Om dat te onderzoeken, filmden wij een ander dom torentje.”

De drone-industrie maakt zich zorgen over de regelgeving in Nederland. In andere Europese landen is de wetgeving veel soepeler, maar in Nederland is het verboden om bedrijfsmatig te filmen met een drone, tenzij de bestuurder voldoet aan een reeks eisen die voorheen alleen golden voor piloten. Om die reden is het bijvoorbeeld ook nog niet mogelijk de ambulance-drone van student Alec Moment in Nederland te laten vliegen. De TU Delft student kreeg internationale aandacht met zijn defibrillator apparaat verpakt in een drone. Hij heeft met opzet nog geen patent aangevraagd op zijn uitvinding omdat hij vindt dat het levensreddende apparaat er moet komen, maar in Nederland zal hij voorlopig niet vliegen.

Ook zit de drone-regelgeving dwars bij journalisten. De journalistenvakbond, de NvJ, denkt na over een proefproces om de wetgeving te versoepelen voor journalisten. Voor hobbyisten geldt dat ze niet met een drone boven een mensenmassa, bebouwing of openbare wegen mogen vliegen. Ook mogen gemeenten en provincies extra beperkingen opleggen voor bijzondere locaties.

NU.nl: RVD onderzoekt drone-opnamen Arjen Lubach

Geef een reactie

Laatste reacties (17)