Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Armeense nierpatiënten massaal naar België gesmokkeld?

  •  
07-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Opvallende toename van nierpatiënten van Armeense afkomst in Belgische dialyse centra
Het vermoeden groeit in België dat mensensmokkelaars nierpatiënten uit Armenië naar België lokken, met als belofte snelle niertransplantatie en gratis verzorging. De hoeveelheid nierpatiënten van Armeense afkomst in Belgische ziekenhuizen en dialyse centra groeit. Volgens de Belgische krant De Morgen worden de nierpatiënten voor de spoedafdeling van een ziekenhuis gedropt en aan hun lot over gelaten.
De Morgen schrijft:
Op de dienst diabetologie van AZ Turnhout krijgen vandaag een vijftal Armeniërs een dialysebehandeling. “Het zijn nierpatiënten die hierheen komen met het idee dat ze hier vlot in aanmerking komen voor een transplantatie”, vertelt dokter Paul Arnouts. “Vaak leeft bij hen ook de verwachting dat ze in België gratis behandeld worden en dat ze intussen leefgeld ontvangen. Sommigen denken zelfs dat er vervoer geregeld is van en naar het ziekenhuis […] Er zijn sterke vermoedens van georganiseerde smokkel, waarbij nierpatiënten worden wijsgemaakt dat ze hier gratis behandeling krijgen. “We denken dat achter het medisch toerisme mensen zitten die daar stevig aan verdienen”, knikt Arnouts. Ook Fedasil en Dienst Vreemdelingenzaken koesteren gelijkaardige vermoedens, omdat de patiënten weinig lossen over hun tocht naar België en hun voorgeschiedenis. Praten ze toch, dan zijn het veelal dezelfde standaardverhalen, wat lijkt te duiden op fraude.”
Het aantal Armeense asielaanvragen is in 2010 ten opzichte van 2008 bijna verdubbeld, van vierhonderd naar 986.
cc-foto: Darice

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.