Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Armen profiteren niet van economische groei

  •  
19-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
Flickr_bedelaar_Squonk_300
Helft van de armen woont in G20, de groep landen die 80 procent van de wereldhandel en 90 procent van het wereldwijde BNP in handen heeft
De armen hebben niet geprofiteerd van de economische groei in de G20, meldt onder andere nieuwssite NU.nl. Sterker nog, de inkomensongelijkheid is toegenomen, oftewel de rijken worden rijker en de armen worden armer. Dat stelt hulporganisatie Oxfam Novib na een onderzoek in de Europese Unie en de andere 19 landen van de G20.
De inkomensongelijkheid is het snelst gestegen in Rusland, China, Japan en Zuid-Afrika. Maar de ongelijkheid neemt ook toe in rijke landen als Canada, Groot-Brittannië en Duitsland, blijkt uit het rapport Left Behind by the G20 dat Oxfam Novib presenteerde bij de start van het World Economic Forum in Mexico. Daar zijn de G20-ministers van financiën bij elkaar, schrijft NU.nl.
De G20 , de EU en 19 andere landen, heeft 80 procent van de wereldhandel en 90 procent van het wereldwijde Bruto Nationaal Product in handen. Toch woont de helft van alle armen in een G20-land. In 14 van de G20-landen heeft de economische groei de arme mensen niet bereikt. In Zuid Afrika zullen het komende decennium nog eens ruim één miljoen mensen onder de armoedegrens terecht komen als de groeiende inkomensongelijkheid niet wordt aangepakt. Zuid-Korea is het enige rijke land dat de afgelopen twee decennia erin geslaagd is om de ongelijkheid terug te dringen. 
Oxfam Novib noemt een vijftal maatregelen die overheden kunnen treffen om de ongelijkheid in hun landen terug te dringen: herverdeling van inkomen, universele gezondheidszorg en onderwijs, progressieve belastingen, wegnemen van barrières voor vrouwen en voor gelijke rechten en landhervormingen. ( Refdag )

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.