40

Armoede wordt wel duurzaam

Voor het eerst in deze eeuw neemt de 'langdurige armoede' toe … ZZP'ers vangen hardste klappen op 

De armoede is in Nederland snel toegenomen. Niet alleen ouderen, allochtonen en alleenstaanden, maar ook steeds meer zzp’ers hebben meer moeite om rond te komen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) becijferde dat in 2011 de armoede met 180 duizend mensen is toegenomen tot 1,1 miljoen. Van de Nederlandse bevolking leeft nu 7,1 procent tegen de armoedegrens.

Het SCP schrijft in het rapport Armoedesignalement 2012 dat ook voor het eerst deze eeuw de langdurige armoede toeneemt. In 2011 leefde 2,5 procent van de Nederlanders vier jaar of langer in de armoede. In 2010 was dat nog 2 procent.

Oorzaak voor de toenemende armoede is de crisis. Door de bezuinigingen en de oplopende werkloosheid moeten steeds meer mensen rondkomen van een uitkering.

In 2010 was met een licht economisch herstel ook de armoede weer wat teruggelopen. Maar met de terugval in 2011 zijn er ook meer armen bijgekomen.”

Momenteel ligt de armoede op een percentage van 7,6 van de bevolking schat het SCP in. De hardste klappen worden opgevangen door zelfstandigen. In 2011 was het aantal arme zelfstandigen voor het eerst groter dan het aantal armen in loondienst. Daardoor is het nu ook voor het eerst dat er een grotere kans is op armoede onder dertig- en veertigers dan onder vijftigers.

Volkskrant: Armoede stijgt rap: 1,1 miljoen Nederlanders kunnen niet rondkomen

Lees hier het volledige Armoedesignalement 2012

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)