24

Arnhem neemt beste maatregel om mensen met schulden te helpen

Arnhemmers die al jaren proberen hun schulden af te lossen maar daar niet in slagen, beginnen 2020 met een schone lei. De gemeente scheldt de schulden van honderden Arnhemmers kwijt. Het gaat vaak om bijstandsgerechtigden die hard hun best doen om hun schulden af te lossen, maar daar na drie jaar nog niet in zijn geslaagd.

De maatregel is erop gericht om te voorkomen dat mensen verder in de problemen komen, schrijft het AD. Veel mensen die een rekening niet kunnen betalen, worden opgezadeld met boetes, waardoor het onmogelijk wordt om alle betalingsachterstanden weg te werken.

De gemeente werkte daar zelf aan mee, onder meer door invorderingskosten en rente op betalingsachterstanden in rekening te brengen. ,,Zo konden schulden oplopen tot een meervoud van het oorspronkelijke bedrag’’, legt wethouder Martien Louwers van Werk en Inkomen uit.

Louwers (PvdA) neemt nog verscheidene andere maatregelen om mensen die in de schulden zitten, wat lucht te geven. Zo moeten bijstandsgerechtigden met schulden met ingang van het nieuwe jaar altijd minimaal 95 procent van hun uitkering overhouden. Ook verlaagt de gemeente de incassokosten en wordt er geen wettelijke rente meer in rekening gebracht op schulden.

cc-foto: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (24)