Laatste update 15:43
38

Arnhem stuurt Britse oorlogsveteranen weg bij herdenking Market Garden

De gemeente Arnhem heeft gisteravond vier Britse oorlogsveteranen van de 1944 Alliance Normandy-Market Garden weggestuurd bij de herdenking op het Airborneplein, omdat er geen plek meer was in de vip-ruimte. De veteranen zijn ‘met veel verdriet’ omgekeerd en terug naar hun hotel gegaan. Ze hadden het hele jaar gespaard om het geld voor de reis naar Nederland bij elkaar te sprokkelen.

Omroep Gelderland sprak twee van de veteranen, die al jaren in Nederland logeren in de dagen rondom de herdenking van de Slag om Arnhem:

De beveiliging hield ons tegen en liet ons er niet door. We waren niet op de hoogte gebracht dat we kaartjes of pasjes nodig hadden om erin te komen. We komen hier al jaren en jaren. Niemand heeft ons in die jaren ooit om een kaartje of pasje gevraagd. Ook niet in 1944. Waarom zou dat nu dan wel moeten?

Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat operatie Market Garden begon. De herdenking is groots opgezet waardoor bezoekers van speciale plechtigheden over een toegangskaartje moeten beschikken.

De 95-jarige veteraan Leslie Reeds vocht in Nijmegen en Arnhem, en raakte zwaargewond bij het oversteken van de Rijn. Hij was de enige overlevende van zijn tankeenheid en heeft nog steeds een metalen plaat in zijn hoofd. Hij verklaart aan de NOS:

We komen al vanaf begin jaren tachtig en hebben nog nooit een pas nodig gehad. Wij dachten dat onze medailles dienden als toegangsbewijs. Het is ronduit onterend dat ze ons wegstuurden. Zo’n speciale gelegenheid maak ik niet meer mee.

De burgemeester van Arnhem, Ahmed Marcouch, zegt het voorval te betreuren en er alles aan te willen doen om het snel goed te maken:

Cc-foto: Sgt. Daniel Cole

Geef een reactie

Laatste reacties (38)