202

Arnhems bedrijf wijst zwarte sollicitant af om huidskleur

Discriminerende mail over 'donker gekleurde (neger)' per ongeluk naar sollicitant gestuurd ... Eigenaar: 'We hebben een grote fout gemaakt'

Een medewerker van een bedrijf in Arnhem heeft per ongeluk een mail naar een sollicitant gestuurd, die voor een collega bedoeld was. In de mail schrijft hij dat de man ongeschikt zou zijn voor de functie omdat hij “Ten eerste een donker gekleurde (neger)” is, en daarnaast niet genoeg computerervaring zou bezitten. Een screenshot van het bericht werd vervolgens door een Rotterdamse politicus, die familie is van de man, op Twitter geplaatst.

Updates onderaan

Volgens Ixora Balootje, kandidaat voor de ChristenUnie bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012, is de mail authentiek en heeft het bedrijf inmiddels een excuusmail verzonden. De inhoud van die laatste mail is niet bekend. 

Joop.nl heeft een medewerker van het bedrijf gesproken, maar die had geen commentaar.

Update 12.00 uur:
De eigenaar van de Arnhemse elektronicawinkel Mike de Wilde heeft inmiddels tegenover Omroep Gelderland verklaard: 

We hebben een grote fout gemaakt. Wij willen ons distantiëren van elke vorm van racisme.

De man gaf verder aan dat er zowel mondeling als schriftelijk excuses zijn gemaakt. De medewerker die de gewraakte mail verstuurde zit momenteel thuis en zal worden gestraft:

Hoe dat weet ik nog niet, want wat is een passende maatregel?

Jeffrey Koorndijk, de jongen uit Deventer wiens sollicitatie werd afgewezen, hij zou inmiddels aangifte hebben gedaan. 

Update 15.15

Het televisieprogramma Hart van Nederland heeft inmiddels met Jeffrey gesproken. Voor een video kijk hier. Op de vraag wat hij ervan vindt, antwoordt Jeffrey:

Ik vind het echt racistisch. Ik vind het … Ik heb er geen woorden voor.

Aan Hart van Nederland vertelt Jeffrey dat hij, nadat hij het mailtje had ontvangen, contact heeft opgenomen met het bedrijf. De betreffende medewerker bood hem daarop, hoewel met moeite, zijn excuses aan:

Van mijn kant had ik even snel jouw cv doorgenomen en mijn mening op jouw cv aan de baas doorgestuurd. En die is per ongeluk bij jou beland. Ik snap jouw punt op het gebied wat er in het mailtje staat. Echter is dit absoluut niet racistisch of iets dergelijks bedoeld. Wij hebben hier zelf ook een donkere jongen als vertegenwoordiger aan het werk en die drijft met dat woord zelf altijd de spot en noemt zichzelf zo. En daarom had ik het op die manier verwoord naar (…). Maar als het op jou racistisch is overgekomen wil ik hierbij mijn excuses maken.

Jeffrey zegt dat de kous hiermee af is en verder geen stappen te zullen ondernemen.

cc-foto: Hart van Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (202)