15

Arrestatiebevel tegen Snowden

Klokkenluider aangeklaagd wegens diefstal en lekken defensiegegevens ... Beslissing over uitlevering moet door Chinese regering gemaakt worden

Amerika heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen klokkenluider Edward Snowden. De Verenigde Staten zouden Hong Kong, waar Snowden zich op dit moment schuil houdt, hebben gevraagd hem aan te houden.

Dat schrijft de Washington Post zaterdag. Snowden wordt aangeklaagd wegens diefstal en lekken van overheidsgegevens en defensiegegevens. Hij werkte als systeembeheerder bij een onderaannemer van de Amerikaanse Inlichtingendienst. Hij onthulde het gebruik van het spionageprogramma PRISM.

Vrijdagavond werd bekend dat de Britse inlichtingendienst GCHQ op grote schaal telefoongesprekken en internetverkeer aftapt uit trans-Atlantische glasvezelkabels en deelt met de Amerikaanse geheime dienst NSA. Die onthulling is ook gebaseerd op de gegevens van Snowden.

In Nederland zou de AIVD ook met PRISM werken, schreef de Telegraaf. Maar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zei gisteren tegen de Kamer dat dit niet het geval is. Privacyrechtenorganisatie Bits of Freedom twitterde hierover:

Ok Plasterk, dat de AIVD PRISM niet gebruikt wisten we al. Het gaat om de *informatie* die via Prism verzameld is.

De Amerikaanse aanklagers hebben nu zestig dagen om de aanklacht rond te krijgen en een aanhoudingsbevel voor Snowden uit te vaardigen. Op dit moment beschermt de politie in Hong Kong de klokkenluider. Snowden zit in een safe house ondergedoken en de politie wil vooralsnog niet dieper ingaan op de situatie.

Lees ook: Klokkenluider PRISM-schandaal maakt zich bekend.

CC foto: Michael Fleshman

Geef een reactie

Laatste reacties (15)