5

‘Arrestaties Taliban-top maakten eind aan gesprekken met VN’

Kai Eide, scheidend VN-gezant in Afghanistan geeft voor het eerst publiekelijk toe dat VN gesprekken voert met Taliban

Kai Eide, de scheidend speciaal afgezant van de VN voor Afghanistan, heeft Pakistan scherp bekritiseerd vanwege de daar uitgevoerde arrestaties van Talibanleiders. Die zouden een einde hebben gemaakt aan verkennende gesprekken die de VN voerde met de Taliban in Afghanistan.

De Noor Eide bevestigde tegenover de BBC voor het eerste publiekelijk dat er geheime gesprekken met hooggeplaatste Taliban worden gevoerd.

Het eerste contact was in de lente van vorig jaar, waarop een periode van verminderde activiteit volgde rond de verkiezingen. Toen deze achter de rug waren nam de communicatie weer in toe, en deze intensivering duurde voort tot enkele weken geleden,” aldus Eide.

Een adviseur van president Hamid Karzai zei dinsdag tegen persbureau AP dat ook Karzai niet blij is met de arrestatie van de nummer twee van de Taliban, Mullah Baradar, in Pakistan. Dit meldt NRC Handelsblad vrijdag.

De Afghaanse regering zat midden in vredesbesprekingen met Baradar en de mullah had zijn goedkeuring uitgesproken voor deelname aan de ‘vredesjirga’ eind april, de conferentie waar Karzai een verzoeningsplan wil opstellen. Nu is het volgens de adviseur van de president nog maar de vraag of de Taliban aan de conferentie zullen willen meedoen.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)