23

Arthur Japin wil in delegatie naar Sotsji

Open brief aan premier: Neem mij mee! ... Schrijver wil Poetin aanspreken ... Pleidooi voor Nederlandse traditie en tolerantie

Schrijver Arthur Japin biedt in een open brief aan premier Rutte aangeboden om mee te gaan met de officiële delegatie naar Sotsji. Hij doet naar aanleiding van een uitspraak van minister-president Rutte afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer. De premier zei te willen kijken of een vertegenwoordiger van de homogemeenschap in Nederland mee kan reizen. Arthur Japin schreef zijn vlammende betoog ter voorbereiding op het VARA-televisieprogramma ‘LEVE SOTSJI!’, dat woensdag 29 januari wordt uitgezonden op Nederland 2.

Japin zegt in het stuk geschokt, gekrent en verontrust te zijn door de zware delegatie waarmee Nederland naar de Winterspelen afreist. Het signaal dat Nederland de economische belangen zo zwaar laat wegen “was voor mij persoonlijk pijnlijk en kwetsend, maar voor de bedreigde minderheid in Rusland dodelijk”, aldus Japin.

Volgens de schrijver moet Nederland wel openlijk stelling nemen tegen de anti-homowetgeving in Rusland. Dat zal velen sterken die op dit moment in een uitzichtloze omstandigheid verkeren.

Arthur Japin schrijft dat hij hoop put uit de belofte van Rutte om juist naar Rusland te gaan om de kwestie te bespreken.

De hoogste vertegenwoordigers van ons land, met Koningin Maxima als voorvechtster voor de homorechten voorop, reizen af naar Sotsji om er de dialoog met Rusland aan te gaan. En best van al: er mag dus naar alle waarschijnlijkheid ‘een homo’ mee.

In de open brief aan minister-president Rutte biedt Japin aan om namens de homo-gemeenschap en alle boze en verontruste Nederlanders plaats te nemen in de officiële Nederlandse delegatie naar Rusland.

Graag reis ik zelf met u en het koningspaar naar Sotsji om de dialoog daar persoonlijk te voeren met u en naast u. Niet alleen zou het de zwaarte van de delegatie aanzienlijk verluchtigen, ook kan ik dan een deel van de precaire dialoog op me nemen. Ik bied mij aan, bij dezen, opdat ik straks met een gerust geweten kan roepen: LEVE SOTSJI!”.

Het themaprogramma ‘LEVE SOTSJI!’ van de VARA wordt uitgezonden op woensdag 29 januari om 20.50 uur op Nederland 2. Hierin praat Arthur Japin met onder meer sporters, bewindslieden, opiniemakers, artiesten, slachtoffers en ‘gewone Nederlanders’ over homorechten en homohaat in Rusland en in Nederland en onderzoekt hij de tolerantie en acceptatie van homoseksualiteit.

Op dinsdag 28 en woensdag 29 januari is bij de VARA ook de tweedelige documentaire ‘Out There’ te zien, beide dagen om 23.00 uur op Nederland 2. Hierin onderzoekt de Britse acteur/comedian Stephen Fry de beleving en acceptatie van homoseksualiteit wereldwijd.

Lees de open brief van Arthur Japin: Mark Rutte, neem mij mee naar Sotjsi

bron: persbericht VARA

Geef een reactie

Laatste reacties (23)