38

Artilleriebeschietingen bij Koreaanse grens

UPDATE: Noord-Korea opent vuur, Zuid-Korea schiet terug, huizen in brand. Zuid-Koreaanse president sluit aanvallen niet uit

Noord-Korea heeft het vuur geopend op Zuid-Koreaans grond gebied. Het gaat om het ernstigste incident sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953. Tientallen granaten zetten onder meer huizen in brand. Er zouden vier militairen gewond zijn.


De Volkskrant meldt:

Het leger van Noord-Korea heeft dinsdag tientallen granaten afgevuurd op een Zuid-Koreaans eiland, meldde het Zuid-Koreaanse leger. (…) De bevolking van het eiland Yeonpyeong is naar bunkers geëvacueerd. De stroom is er uitgevallen. Televisiebeelden tonen dat minstens vier grote rookpluimen opstijgen van het eiland.

Het Zuid-Koreaanse leger is in dehoogste staat van paraatheid gebracht en gevechtsvliegtuigen zijn naar het gebied gestuurd. Volgens een ooggetuige op de Koreaanse televisie zouden de beschietingen na acht uur Nederlandse tijd gestopt zijn.

Het eiland is vaker mikpunt in het conflict. In 2002 en in 1999 vonden er ook schermutselingen plaats. Daarbij werd onder meer een Zuid-Koreaans schip tot zinken gebracht.

Update 17:30
De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft zijn strijdkrachten opgeroepen de provocatie van Noord-Korea met ‘vuurkracht te vergrendelen’, dat schrijft de Volkskrant. Noord-Korea blijft een offensieve houding aannemen.

Myung-bak heeft de aanval met harde woorden veroordeeld. “Deze provocatie kan gezien worden als een invasie van Zuid-Koreaans grondgebied. Aanvallen op burgers zijn een ernstige zaak.” Noord-Korea krijg humanitaire hulp van Zuid-Korea. Om die reden vindt de president de aanval helemaal niet kunnen. Hij sluit aanvallen op het noorden niet uit.

Volkskrant: President Zuid-Korea: ‘enorme vergelding’ nodig
BBC: Artillery fire on Korean border

Geef een reactie

Laatste reacties (38)