Laatste update 02 maart 2019, 10:56
12

Arts ontdekt zelfmoordinstructies in kinderfilms op YouTube

YouTube, de videoverzameldienst van Google, ligt opnieuw onder vuur. Een kinderarts ontdekte dat in tekenfilms voor kinderen een korte scene is gemonteerd waarin uitgelegd wordt hoe je zelfverminking en zelfdoding moet plegen. De macabere instructie wordt gegeven door een beruchte YouTube-ster met de naam Joji, voorheen opererend onder de naam Filthy Frank, die een reputatie heeft opgebouwd met schokkende video’s. De bewuste kindervideo is inmiddels verwijderd nadat de arts er melding van maakte, maar was ook te zien via de ‘kindveilige’ app YouTube Kids die eerder deze maand ook in Nederland werd gelanceerd. Sindsdien duikt het fragment op in andere op kinderen gerichte tekenfilms.

The Washington Post laat Nadine Kaslow, oud-voorzitter van de American Psychological Association, aan het woord die stelt dat het niet voldoende is dat YouTube de video’s verwijdert. “Kinderen die hier aan blootgesteld zijn, zijn er aan blootgesteld. Ze zouden bericht moeten krijgen waarom dit niet goed is.” Kwetsbare kinderen kunnen als gevolg van de video klachten ontwikkelen of zichzelf iets aandoen, waarschuwt ze.

Het injecteren van kinderfilms met zelfmoordinstructies is een nieuw gruwelijk voorbeeld van hoe het YouTube-bedrijfsmodel – iedereen kan alles verspreiden, niets wordt vooraf gecontroleerd en daar worden advertenties rondverkocht – kinderen blootstelt aan clips van zieke geesten. Eerder werd al duidelijk dat kinderen zaken als moord en seks voorgeschoteld krijgen via het zogeheten ‘algoritme’, de methode waarmee advertentiebedrijven als YouTube trachten de kijker vast te houden. De gewelddadige en anders ongeschikte video’s worden op kinderen gericht door er populaire Disney-figuren als Elsa uit Frozen aan toe te voegen.

Vorige week werd onthuld dat pedofielen het zogeheten algoritme gebruik om in onschuldige video’s met kinderen poses op te sporen die ze seksueel aantrekkelijk vinden en zo aan elkaar door te spelen.

Begin deze maand werd duidelijk dat YouTube tieners video’s voert met instructies voor zelfverminking. Dat gebeurt met het zoeksysteem dat zoektermen automatisch aanvult. Die instructie worden daarnaast ook ‘verpakt’ in andere op het eerste gezicht onschuldig ogende clips.

cc-foto: Brick 101

Geef een reactie

Laatste reacties (12)