33

Trump slikt slaappillen die bizar gedrag kunnen veroorzaken

De medische rapportage over Trump die in januari werd vrijgegeven en waarbij Witte Huis-dokter Ronny Jackson verklaarde dat de president een goede gezondheid heeft, bevatte een verontrustend zinnetje dat tot nu toe over het hoofd werd gezien, meldt opiniesite Salon. Jackson verklaarde dat Trump af en toe Ambien slikt, als hij reist. Ambien is een merknaam voor het slaapmiddel zolpidem, in Nederland verkrijgbaar onder de naam Stilnoct. Dat middel is omstreden vanwege de bijwerkingen die soms wel langer dan een dag duren. Gebruikers kunnen veranderen in wat bekend staat als ‘Ambien zombies’, mensen die zich het totaal niet herinneren dat ze hebben gegeten, ergens heen zijn gereden of zelfs seks hebben gehad.

Advocaat Susan Chana Lask, die slachtoffers bijstond in rechtszaken tegen de producent van Ambien, stelt dat de effecten een deel van het merkwaardige gedrag dat Trump vertoond, kan verklaren. “Ambien kan de reden zijn dat hij zich namen en gebeurtenissen niet meer kon herinneren en zichzelf later moest corrigeren.”

In december was bijvoorbeeld duidelijk dat Trump moeite had om woorden uit te spreken toen hij aankondigde dat de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem wordt verplaatst.

Dat hij amper uit zijn laatste woorden kwam, maakte hem onderwerp van spot maar het zou een gevolg van het slaapmiddel kunnen zijn. Ook sommige van zijn merkwaardige tweets zouden zo verklaard kunnen worden.

In een artikel uit 2007 in de New Scientist wordt gewaarschuwd voor de ernstige bijwerkingen van Ambien en soortgelijke middelen. Zo is er het voorbeeld van een vrouw die na inname van het middel al slaapwandelend spontaan haar deur overschilderde maar zich daar later niets meer van kon herinneren. Een andere vrouw kwam in een paar maanden tot haar verbijstering 23 kilo aan en ontdekte pas de oorzaak toen ze een keer ’s ochtends zag dat de deur van haar ijskast open stond. Al slaapwandelend plunderde ze die ’s nachts zonder zich daar bewust van te zijn. Ook hallucinaties kunnen een bijwerking zijn.

Ambien is al sinds 1993 op de markt. Lask wijst er op dat het middel een typisch voorbeeld is van de ‘quick fix’-cultuur die de farmaceutische industrie promoot. Het probleem van slapeloosheid kan ook met bijvoorbeeld yoga en meditatie worden opgelost maar dat vereist meer geduld.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (33)