Laatste update 14:47
26

Arts vreest vergiftiging Russische oppositieleider Navalny

Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider die woensdag werd gearresteerd bij protesten tegen de Verenigd Rusland-regering van Vladimir Poetin, werd gisteren vanuit de gevangenis overgebracht naar het ziekenhuis na een ‘extreme allergische reactie’. Anastasia Vasiljeva, de arts die hem daarna bezocht, vreest dat Navalny mogelijk vergiftigd is. Ze schreef gisteravond in een verklaring op Facebook:

Ik kan niet uitsluiten dat giftige schade aan de huid en slijmvliezen door een onbekende chemische stof is veroorzaakt met behulp van een derde partij.

Navalny werd woensdag veroordeeld tot 30 dagen celstraf wegens het oproepen tot een ongeautoriseerd protest. Hij uit openlijk kritiek op het Kremlin en is al vaker opgepakt door de Russische politie. De demonstratie die hij had georganiseerd tegen het besluit om onafhankelijke kandidaten te weren bij de gemeenteraadsverkiezingen in Moskou ging zaterdag gewoon door. De politie trad daarbij hard en gewelddadig op. 1400 mensen werden gearresteerd.

Hoewel er geen reden is om aan te nemen dat Navalny in levensgevaar verkeert, zorgt het nieuws over zijn gezondheid voor grote ongerustheid in het land waar oppositiekandidaat Boris Nemtsov in 2015 nog werd doodgeschoten buiten het Kremlin, en waar regelmatig activisten en journalisten worden vermoord.

Cc-foto: MItya Aleshkovskiy

Geef een reactie

Laatste reacties (26)