6

‘Artsen behandelen vaak te lang’

KNMG roept artsen op daarmee te stoppen

Artsenfederatie KNMG roept artsen op te stoppen met het te lang doorbehandelen van patiënten. Veel artsen zetten de behandeling momenteel liever voort, dan dat ze met hun patiënt de dood bespreken.

Dat meldt Metro. De krant sprak met hoogleraar Kwaliteit van zorg Gerrit van der Wal, van wie vandaag het rapport ‘Niet alles wat kan, hoeft’ verschijnt. Van der Wal:

Dokters schieten door in de wil om mensen beter te make. Ze kunnen steeds meer, maar dat is lang niet altijd wenselijk.

In het rapport wordt ervoor gepleit dat doktersorganisaties in hun richtlijnen moeten opnemen wanneer er niet behandeld moet worden. Tot nu toe staat daarin vooral te lezen wat men nog wél kan doen. Verder zou het gesprek over de dood in de richtlijnen per specialisme moeten worden verankerd en moet er tijdens de artsenopleiding meer aandacht aan worden besteed.

Ook Trouw besteedt aandacht aan het te lang doorbehandelen. De krant focust op het nieuwe, uitgebreide consult waarin artsen onnodige en dure behandelingen kunnen afraden. Daarvan wordt nog nauwelijks gebruik gemaakt. In de eerste helft van vorig jaar werden de kosten voor zo’n gesprek slechts 250 keer gedeclareerd. Trouw zet dat getal af tegen de 100.000 nieuwe kankerpatiënten die er jaarlijks bijkomen. Tijdgebrek zou een reden zijn die gesprekken niet te voeren, schrijft de krant.

De Tilburgse hoogleraar Anne Roukema vindt dat dat aantal omhoog zou moeten:

Deze mogelijkheid moet meer bekendheid krijgen bij artsen en ziekenhuisbestuurders, want dit aantal declaraties stelt natuurlijk niks voor. In onze artsencultuur kiezen we nog te snel voor behandelen, terwijl nalaten van behandeling ook een mogelijkheid moet zijn.

Eerder onderzoek liet zien dat 60 procent van de artsen te lang doorbehandelt.

CC foto: Lee Haywood

Geef een reactie

Laatste reacties (6)