3

Artsen durven kindermishandeling niet te melden

Zorginstellingen laks met opsporing kindermishandeling

Zorgmedewerkers zijn bang te bellen naar het Advies Meldpunt Kindermishandeling, uit vrees dat bureau Jeugdzorg er meteen bovenop springt. Door deze angst worden veel vermoedens van kindermishandeling niet gemeld en dat gaat ten koste van de hulpverlening van deze kinderen.

Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) voerde gesprekken met zowel artsen als medewerkers van het meldpunt. Zij stelt tegenover NU.nl dat het meldpunt kampt met een slecht imago, omdat het lange tijd verbonden was met bureau Jeugdzorg.

Veel artsen weten niet dat een telefoontje niet direct leidt tot interventie, maar dat je ook alleen advies kan vragen en dat dit zelfs anoniem kan.

Sinds vorig jaar moeten zorginstellingen regels hebben die ervoor zorgen dat artsen precies weten hoe ze kindermishandeling kunnen melden. Onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg wijst uit dat veel zorginstellingen de regels niet hebben of niet gebruiken.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid Welzijn en Sport) reageerde teleurgesteld:

Het stelt mij teleur dat in bepaalde sectoren de meldcode zo weinig wordt gebruikt.

Bergkamp ziet het als een nieuwe kans dat gemeenten binnenkort verantwoordelijk worden voor het meldpunt kindermishandeling en huishoudelijk geweld. Zij roept dan ook gemeenten en het Rijk op zorgmedewerkers beter voor te lichten.

Donderdag behandelt de Tweede Kamer het onderwerp.

cc-foto: woodleywonderworks

Geef een reactie

Laatste reacties (3)