107

Artsen frauderen voor een miljard

Vijf procent van de zorg wordt dubbel gedeclareerd

Vijf procent van de zorg die artsen en ziekenhuizen in rekening brengen, wordt dubbel gedeclareerd. Tussen 2006 en 2008 sjoemelden zij zo voor 1 miljard euro aan extra inkomsten bij elkaar.

Dat schrijft de Volkskrant. Econome Fleur Hasaart promoveert vandaag op die conclusie. Ook worden medische ingrepen die relatief veel geld opleveren, zoals heupoperaties, vaker uitgevoerd dan behandelingen waarop niet extra wordt verdiend. Daarnaast is er een grijs gebied van het zogenoemde upcoding: artsen die een duurdere behandeling declareren dan zij uitvoeren of dan medisch gezien noodzakelijk is. Zo zijn er bijvoorbeeld grote verschillen tussen ziekenhuizen in de behandeling van spataderen. Hasaart:

In sommige ziekenhuizen gebeurt 90 procent van de operaties in de dagbehandeling, terwijl daar elders standaard een klinische opname met overnachting van wordt gemaakt. Dat laatste levert meer op.

Hasaart wijt dat aan de manier waarop de zorg wordt gefinancierd. Sinds 2005 declareren medici hun kosten via het systeem van diagnose behandel combinaties (dbc’s), één prijs voor de totale behandeling. Maar soms declareert een arts het maken van een foto ook nog los daarvan, door een tweede dbc te openen. Dit is wettelijk niet toegestaan. ‘Je kunt het vergelijken met een schilder die je muren komt witten’, zegt Hasaart. ‘Daarmee spreek je ook een totaalprijs af. Als hij nog twee bakstenen extra meeneemt, brengt hij die niet apart in rekening.’

Op locaties met vrijgevestigde artsen (zelfstandig ondernemers), worden vaker duurdere behandelingen ingezet dan in ziekenhuizen met artsen in loondienst. ‘Daaraan zie je dat een financiële prikkel aanzet tot meer opereren.’ Dat is niet per se vreemd, vindt Hasaart. ‘Financieel strategisch gedrag zit in de mens. Maar als het om gezondheidszorg gaat, voelt het onethisch.’

De Orde van Medisch Specialisten zegt zich ‘totaal niet’ te herkennen in het beeld dat er met declaraties wordt gesjoemeld.

De VVD wil de zorgkosten op een andere manier terugdringen. De partij gaat voorstellen de consument meer inzicht te geven in die kosten. Kamerlid Mulder hoopt dat bewustwording zal zorgen dat patiënten zullen controleren of wel het juiste bedrag wordt betaald.

Geef een reactie

Laatste reacties (107)