3

Artsen: ‘Nieuwe kankertest niet waterdicht’

Analisten wijzen op verschillende vormen waarin kanker kan ontstaan, zonder 'herkenbaar' virus met zich mee te dragen

Analisten van negen verschillende ziekenhuizen luiden de noodklok omdat een nieuwe testmethode van baarmoederhalskanker diagnoses van kanker mist. De analisten schrijven dat in een petitie, waarover de Volkskrant bericht.

Mieke Sanders, woordvoerder van de analisten:

Wij maken ons grote zorgen’. (..) Er is een groep vrouwen die onnodig risico loopt.”

De Volkskrant schrijft:

Jaarlijks laten 550 duizend vrouwen een uitstrijkje maken. De cellen worden straks onderzocht met een test die de aanwezigheid meet van het hpv-virus, dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Nu bekijken analisten de cellen eerst onder een microscoop en worden alleen de afwijkende cellen genetisch getest. Volgens de Gezondheidsraad kunnen met de nieuwe screening in Nederland jaarlijks 75 extra gevallen van baarmoederhalskanker worden opgespoord, wat 18 sterfgevallen scheelt. Volgens de analisten zijn die cijfers te hoog. Niet alle gevallen van baarmoederhalskanker worden door het hpv-virus veroorzaakt en daardoor worden met de nieuwe test diagnoses gemist. Uit een studie, gepubliceerd op de website van het Amerikaanse genootschap van pathologen, blijkt dat bij 8 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker het hpv-virus niet wordt aangetroffen.

De nieuwe testmethode mist ook de 50 gevallen van baarmoederslijmvlieskanker per jaar, een kankertype zonder hpv-virus. De analisten zeggen daarover:

Alle deelnemende vrouwen van Nederland verdienen een goede beoordeling van hun cellen, ongeacht of zij nu wel of geen HPV virus bij zich dragen. Het nieuwe BVO biedt een onzekere toekomst en doet een groot deel van de vrouwen tekort, met alle consequenties van dien. Wij pleiten voor een goed geborgd solide BVO met optimale winst voor alle deelnemende vrouwen. Middels een aanpassing kan dit binnen de kaders van het huidige BVO.

Volkskrant: Onrust over nieuwe test op baarmoederhalskanker

Flickr: AJC

Geef een reactie

Laatste reacties (3)