Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Artsen slaan financieel slaatje uit menselijk weefsel

  •  
26-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
Skin_300.jpeg
Maar liefst een kwart van de artsen en arts-assistenten steekt vergoeding in eigen zak
Uit onderzoek gedaan door de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en De Telegraaf blijkt dat de opbrengsten van weefsel niet op rekening van het ziekenhuis of de maatschap worden bijgeschreven en dus aan de strijkstok blijven hangen, meldt De Telegraaf zondag
Ter illustratie: bij het aanvragen van een weefseldonatie kan een medicus zelf bepalen naar welk rekeningnummer de vergoeding van 90,76 euro kan worden overgemaakt, schrijft De Telegraaf. Uit onderzoek van de NTS bleek dat vorig jaar 1952 declaratieformulieren werd ingevuld en geretourneerd naar de NTS. In totaal werd 178.706 euro uitgekeerd, waarvan een kwart in de zakken van de artsen of -assistenten terechtkwam, meldt De Telegraaf.
Formeel toegestaan Directrice van de NTS, Bernadette Haase, laat aan De Telegraaf weten dat:
[…] het formeel gezien is toegestaan om het bedrag op eigen rekening te laten storten maar er is in de medische sector wel veel discussie over of dit bedrag niet ten goede moet komen aan het algemeen belang.
Ook zegt ze dat ‘veel artsen binnen hun ziekenhuis of maatschap juist wel afspraken hebben gemaakt.’ Zij laten het bedrag op een speciaal rekeningnummer storten. Het geld wordt dan bijvoorbeeld gebruikt voor scholing van professionals, aldus Haase.
Onwenselijke situatie Dr. Annelien Bredenoord, universitair hoofddocent medische ethiek aan het UMC Utrecht, laat aan De Telegraaf weten dat ‘deze situatie onwenselijk is’.
[…] Je moet helemaal niet willen dat er de indruk ontstaat dat er sprake is van een persoonlijk belang. Het is betreurenswaardig wanneer de patiënt denkt dat de arts een eigen belang heeft bij het aanmelden van donaties.
Bredenoord, ook lid van de Eerste Kamerlid voor D66, pleit voor een aangepaste regelgeving:
Zorg ervoor dat er een deugdelijk bekostigingssysteem komt, zodat niet de indruk kan ontstaan dat er persoonlijk gewin plaatsvindt. Ethici en politici moeten in de gaten houden dat de situatie zodanig geregeld is dat dit vraagstuk van tafel is.
‘Nieuw plan al in de maak’ Directrice van de NTS laat aan De Telegraaf weten dat ziekenhuizen, professionals, zorgverzekeraars en het het ministerie van VWS werken ‘al’ werken aan een nieuw plan/ Haase zegt dat hierbij ‘de nadruk ligt op ‘financiële en organisatorische verankering van donatie van organen en weefsels.’ Haase: 
Hierbij wordt de noodzaak van vergoedingen opnieuw bekeken en waar nodig aangepast.
De Telegraaf.nl: Artsen slaan slaatje uit menselijk weefsel Foto cc: Anderson Mancini

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.