Laatste update 10:56
1

Artsen waarschuwen: donzen dekbed kan tot longproblemen leiden

Artsen hebben een geval van een ‘donzen dekbed long’ ontdekt, een longontsteking die is veroorzaakt door het inademen van stof afkomstig van de veren in het beddengoed. Medici worden opgeroepen alert te zijn als patiënten met onverklaarbare longproblemen kampen, meldt The Guardian. “Gezondheidswerkers wordt geleerd bij ademhalingsproblemen te vragen naar huisdieren, zoals vogels, maar er wordt gewoonlijk niet gevraagd naar de blootstelling aan veren in dekbedden en kussens,” aldus de medici. Dons komt meer voor in beddengoed dan synthetische vullingen.

Symptomen van de ziekte, die veroorzaakt wordt door een afweerreactie, zijn zweten, een droge hoest en ademtekort. Herhaaldelijke blootstelling aan de oorzaak kan de longen onherstelbaar beschadigen. Volgens een van de auteurs hoeven mensen niet meteen hun donzen beddengoed weg te doen maar wel opletten of ze geen problemen krijgen als ze overstappen op donzen dekbedden.

Het artikel in het wetenschappelijk tijdschrift BMJ Case Reports beschrijft slechts een enkel geval maar volgens de auteurs kan het zijn dat veel meer patiënten over het hoofd gezien worden. “Het is waarschijnlijk het topje van de ijsberg.” De patiënt in het artikel is een niet-rokende man van 43 jaar die drie maanden last had van kortademigheid, vermoeidheid en zich niet goed voelen. Hij kon uiteindelijk zelfs niet meer dan een paar minuten overeind staan. De gang naar de slaapkamer op de eerste verdieping van zijn huis nam een half uur in beslag omdat hij amper de trap op kwam.

Bij onderzoek bleek dat de man abnormaal veel antistoffen tegen een bepaald eiwit van vogels in zijn bloed had en dat hij was overgestapt op een donzen dekbed. Nadat hij het dekbed weg had gedaan herstelde hij al snel. Na een half jaar was hij volledig genezen.

Een andere reden om geen donzen dekbed te nemen kan overigens zijn het dierenleed dat bij de productie komt kijken. De veren komen van eenden en ganzen. Onderstaande video toont het plukken van de dieren.

cc-foto: Der Wunderbare Mandarin

Geef een reactie

Laatste reactie