Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Artsen weren illegalen

  •  
16-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
asiel.jpg
Nederland maakt weer slechte beurt op het gebied van mensenrechten: 20 procent van illegalen wordt medische zorg geweigerd
Uit onderzoek van Dokters van de Wereld blijkt dat een op de vijf illegale zorgzoekers in 2012 de deur werd gewezen. Met name de GGZ en de huisartsenzorg blijken moeilijk toegankelijk, hoewel er wel degelijk een waarborgregeling van het College voor zorgverzekeringen bestaat die in zorg voor illegalen voorziet.
Het Europees gemiddelde van zorg geweigerden ligt iets hoger dan hier, op ongeveer een kwart. Hiervoor is hoofdzakelijk Spanje verantwoordelijk, waar als gevolg van een nieuwe wet wel 60 procent van illegale patiënten onbehandeld werden weggestuurd. Griekenland, Duitsland en België doen het beduidend beter, met nog steeds een aanzienlijke 10 procent. Nederland en het Verenigd Koninkrijk weigerden in verhouding dubbel zo veel ongeregistreerden medische hulp.
Foto: Dit Nederlandse meisje kreeg op Oudjaarsnacht vuurwerk in haar oog en werd gelukkig uitstekend verzorgd in het Maasstad Ziekenhuis

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.