8

Artsen werken mee aan martelingen CIA

Onafhankelijke commissie stelt vast dat medici hun beroepscode schenden

Artsen en psychologen hebben in opdracht van het Amerikaanse leger en de inlichtingendienst CIA meegewerkt aan de marteling van gevangenen en terreurverdachten. Zij schenden daarmee hun ethische code. Dat staat in een vandaag verschenen rapport waarover de Britse krant The Guardian publiceert.


Een onafhankelijke Amerikaanse commissie van artsen en juristen trekt na twee jaar onderzoek zijn conclusies: medici maakten marteling en een onmenselijke en vernederende behandeling van gevangenen mogelijk en namen daar zelf ook aan deel. Dat meldt ook Trouw naar aanleiding van het artikel in The Guardian.

Dokters op Guantánamo Bay en bij andere detentiecentra worden ‘veiligheidsfunctionarissen’ om te verbloemen dat zij in strijd handelen met hun beroepsethiek, zo staat in het rapport te lezen.

Álle medici moeten zich houden aan de basisprincipes ‘breng geen schade toe’ en ‘zet het belang van de patiënt voorop’, vindt de commissie. Maar vooralsnog blijven medici gegevens doorgeven aan degenen die de verhoren uitvoeren, en gevangenen die in hongerstaking zijn gegaan dwangvoeding geven. Mogelijkheden om misstanden te melden zijn erg beperkt.
Trouw: ‘CIA liet artsen verdachte terroristen martelen’

Guardian: CIA made doctors torture suspected terrorists after 9/11

Rapper Mos Def liet zich voor de video dwangvoeding toedienen

Geef een reactie

Laatste reacties (8)