Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Artsen werken mee aan martelingen CIA

  •  
04-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Flickr_waterboarding_IsaFrancesca_300_02.jpg
Onafhankelijke commissie stelt vast dat medici hun beroepscode schenden
Artsen en psychologen hebben in opdracht van het Amerikaanse leger en de inlichtingendienst CIA meegewerkt aan de marteling van gevangenen en terreurverdachten. Zij schenden daarmee hun ethische code. Dat staat in een vandaag verschenen rapport waarover de Britse krant The Guardian publiceert.
Een onafhankelijke Amerikaanse commissie van artsen en juristen trekt na twee jaar onderzoek zijn conclusies: medici maakten marteling en een onmenselijke en vernederende behandeling van gevangenen mogelijk en namen daar zelf ook aan deel. Dat meldt ook Trouw naar aanleiding van het artikel in The Guardian.
Dokters op Guantánamo Bay en bij andere detentiecentra worden ‘veiligheidsfunctionarissen’ om te verbloemen dat zij in strijd handelen met hun beroepsethiek, zo staat in het rapport te lezen.
Álle medici moeten zich houden aan de basisprincipes ‘breng geen schade toe’ en ‘zet het belang van de patiënt voorop’, vindt de commissie. Maar vooralsnog blijven medici gegevens doorgeven aan degenen die de verhoren uitvoeren, en gevangenen die in hongerstaking zijn gegaan dwangvoeding geven. Mogelijkheden om misstanden te melden zijn erg beperkt. Trouw: ‘CIA liet artsen verdachte terroristen martelen’
Rapper Mos Def liet zich voor de video dwangvoeding toedienen

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.