Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Artsen zonder Grenzen: aanval ziekenhuis Kunduz was geen fout

  •  
06-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_azg_01.jpg.jpg
AzG maakt uit eigen onderzoek op dat Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten bewust waren van omstreden actie
Artsen zonder Grenzen eist nog steeds een onafhankelijk onderzoek naar het incident waarbij een ziekenhuis in Kunduz gebombardeerd werd door de Amerikanen. Volgens een rapport dat zij zelf uitgebracht heeft, was er namelijk geen sprake van een ‘foutje’. Dat meldt dagblad Trouw vrijdagavond.
In het eigen onderzoek  van AzG worden Afghaanse en internationale medewerkers geïnterviewd. Ook wordt interne en externe informatie zoals foto’s, emails en telefoongesprekken geanalyseerd. 
Uit de research is gebleken dat er geen gewapende Talibanstrijder op dat moment aanwezig was in het ziekenhuis. Dat werd wel beweerd door de Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten. Zij zouden namelijk beschoten zijn door zogenaamde terroristen maar Arjen Hehenkamp, directeur van de Nederlandse AzG ontkent dat in Trouw.
Het was juist een rustige nacht, veel rustiger dan de nachten ervoor”, zegt Hehenkamp. “Sterker nog, de AzG-coördinator was een uur voor de aanval nog buiten, en heeft op ons hele terrein geen gewapende strijders aangetroffen en hoorde geen gevechten in de buurt.
Van een ‘foutje’ is er volgens de directeur ook geen sprake.
Zomaar een fout kan het gewoon niet geweest zijn. Het ziekenhuis is systematisch aangevallen, met het aanrichten van maximale schade als doel. Het was helder verlicht en met AzG-vlaggen gemarkeerd. Dit is niet een foutje geweest”, zegt Hehenkamp. “Maar we weten niet wat er in de cockpit is gebeurd of in de commandolijn.
Het onderzoek naar het incident wordt door de VS en de Navo gedaan maar de AzG pleit ervoor om de onafhankelijke Internationale Humanitaire Onderzoekscommissie IHFFC erbij te halen maar daarvoor is toestemming van de Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten nodig, wat Hehenkamp niet snel ziet gebeuren.
Toch is de organisatie een petitie gestart om druk uit te oefenen. Die is inmiddels door 470.000 mensen getekend. Volgens Hehenkamp laat het onderzoek van de VS te lang op zich wachten en willen artsen duidelijkheid over wat er gebeurd is.
Zij zijn heel erg geschrokken omdat ze dachten dat er spelregels waren, maar die bleken er niet te zijn”, zegt Hehenkamp. “We hebben veel moedige medewerkers en er is niemand gestopt met het werk. Maar zij hebben er op aangedrongen dat wel duidelijk wordt welke spelregels er nu eigenlijk nog gelden.
Op 3 oktober is een ziekenhuis in Kunduz gebombardeerd waarbij er dertig doden vielen. Dertien daarvan waren volwassen medewerkers en drie ervan waren kinderen. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.