Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Artsen zonder Grenzen leent zich niet voor opsluiten vluchtelingen

  •  
23-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
azg
Artsen zonder Grenzen (AzG) staakt per direct al haar werkzaamheden in het opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, omdat de organisatie niet wil meewerken aan een “systeem dat onrechtvaardig en onmenselijk is”. Volgens AzG lijkt Moira, waar alle nieuw aangekomen vluchtelingen opgevangen worden sinds de deal tussen Turkije en de EU in werking trad, meer op een gevangenis dan een plek waar mensen geholpen worden. Landencoördinator Marie Elisabeth Ingres van AzG:
"We hebben het zeer moeilijke besluit moeten nemen om ons werk in Moria te stoppen, omdat we anders zouden meewerken aan een systeem dat onrechtvaardig en onmenselijk is. We staan het niet toe dat onze hulp wordt aangewend voor een grootschalige uitzettingsoperatie en we weigeren onderdeel uit te maken van een systeem dat lak heeft aan de humanitaire noden van vluchtelingen."
AzG blijft wel elders actief op Lesbos in het transitcentrum in Mantamados, door reddingsoperaties op zee uit te voeren en door medische hulp te bieden via mobiele klinieken. Ook VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR weigert de opvang  en onvrijwillige opsluiting van vluchtelingen in onveilige Griekse “detentiecentra” te faciliteren.
Een foto die is geplaatst door Artsen zonder Grenzen (@artsenzondergrenzen) op 8 Jun 2015 om 12:33 PDT
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.