13

Arubaanse premier beëindigt hongerstaking

Gouverneur overtuigt premier van akkoord met Nederland over begroting 2014

De Arubaanse premier Mike Eman heeft zijn hongerstaking beëindigd. Dat meldt onder meer NRC. De staking heeft een week geduurd, maar na een korte ontmoeting met de gouverneur van Aruba, heeft hij zijn protest beëindigd.

Eman wilde met zijn hongerstaking aandacht vragen voor de onenigheid tussen zijn kabinet en de Nederlandse regering. Zijn gouverneur, Fredis Refunjol, was door de Rijksministerraad in Den Haag gesommeerd om de eilangbegroting van 2014 niet te tekenen, waardoor de plannen van Eman geen doorgang konden vinden.

De Arubaanse minister-president sloeg harde taal uit over Nederland. Zo zei hij tegen de nationale tv-zender Telearuba:

Aruba wordt gegijzeld, verkracht en vernederd door Nederland, dat nu alleen zijn koopmansgezicht laat zien en niet het gezicht van de dominee. Met een koopman kunnen we niet samen een koninkrijk bouwen, daar gaat het alleen om geld. Aruba wil samenwerking, geen geld.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) maakt zich zorgen om de overheidsfinanciën van Aruba. De Arubaanse staatsschuld bedraagt maar liefst 1,5 miljard. Volgens de Nederlandse overheid is Aruba te laks in het terugdringen van de staatsschuld. Eman verwijt Nederland bemoeienis omdat het eiland een andere koers kiest dan het kabinet in Nederland heeft gekozen om de begroting terug te dringen. Eman wil meer investeren, terwijl kabinet Rutte-2 meer bezuinigen juist als oplossing ziet voor de nasleep van de economische crisis. 

Vanwege de bemoeienis van Plasterk bivakkeerde Eman de afgelopen week in Oranjestad, in een tent tegenover het kantoor van de Nederlandse gouverneur, waar hij in hongerstaking was. Nu.nl schrijft over het beëinidigen van die staking:

Volgens minister Schwengle heeft Eman donderdag gesproken met gouverneur Fredis Refunjol. ”In dat gesprek heeft de gouverneur Eman ervan overtuigd dat er een akkoord is bereikt met Nederland over de begroting van Aruba voor 2014. Dat akkoord zal maandag worden ondertekend”, aldus Schwengle.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)