21

Arubaanse premier in hongerstaking

Minister-president Mike Eman: 'Aruba wordt gegijzeld, verkracht en vernederd door Nederland'

De Arubaanse minister-president Mike Eman is in hongerstaking gegaan. Zijn gouverneur Fredis Refunjol is door de Rijksministerraad in Den Haag geïnstrueerd om de eilandbegroting van 2014 niet te tekenen. Sinds Aruba een onafhankelijk land is binnen het Nederlandse koninkrijk heeft de voormalige kolonie van Nederland autonomie. En als het aan Eman ligt, is nu gebleken dat dit geen volledige autonomie is.

“Aruba wordt gegijzeld, verkracht en vernederd door Nederland, dat nu alleen zijn koopmansgezicht laat zien en niet het gezicht van de dominee. Met een koopman kunnen we niet samen een koninkrijk bouwen, daar gaat het alleen om geld. Aruba wil samenwerking, geen geld”, zei Eman tegen de nationale tv-zender Telearuba, meldt de NOS.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vindt de overheidsfinancien van Aruba zorgwekkend. De staatsschuld bedraagt anderhalf miljard, dat is zo’n driekwart van wat alle Arubanen jaarlijks verdienen. Hij stuurt aan op onafhankelijk onderzoek dat moet uitwijzen of het traject waar Eman op aanstuurt ook wordt gevolgd door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Eerder ging Aruba akkoord met het volgen van die lijn van het IMF. Toch vindt Eman het extra onderzoek van Plasterk onrechtmatig. Het druist volgens hem in tegen het Gouverneursreglement en de grondwet van Aruba. Hij vindt dat Nederland eerst de Raad van State had moeten raadplegen.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)