Laatste update 17:38
19

Asia Argento ontvlucht Italië wegens haatgolf na Weinstein-aanklacht

Actrice Asia Argento, een van de eersten die Harvey Weinstein aanklaagde wegens seksuele intimidatie, is deze week haar geboorteland Italië ontvlucht om te ontsnappen aan de ‘gespannen sfeer’ en de neiging om slachtoffers tot daders te brandmerken. “Italië loopt enorm achter op de rest van de wereld in de kijk op vrouwen.”

Ze had wel verwacht kritiek te krijgen omdat ze een relatie met Weinstein aanhield nadat ze door hem geïntimideerd was. Ze zegt dat ze dat deed omdat zij net als andere slachtoffers zich vaak zelf verantwoordelijk voelen voor hun lotgevallen. “Immers als ik een sterke vrouw was geweest, had ik hem in zijn kruis getrapt en was ik weggerend.”

De onthulling van Argento maakte een storm van kritiek los in de Italiaanse media, veelal vanuit het rechtse kamp. Renato Farina schreef in de conservatieve uitgave Libero een stuk met de titel ‘eerst stemmen ze in, dan zeuren ze en doen ze alsof ze berouw hebben’ waarin hij onder meer stelde dat het “zich overgeven aan de wensen van de baas om carrière te maken geen verkrachting is maar prostitutie”. De hoofdredacteur van het blad voegde er in een radiointerview aan toe dat ze dankbaar mocht zijn dat Weinstein haar dwong zich te laten beffen.

De politicus Sgarbi stelde dat hij van mening is dat juist Weinstein door Argento is verkracht omdat ze zo dominant is. En de vader van haar dochter, de muzikant Morgan, zegt dat hij haar verklaringen in twijfel trekt omdat ze twintig jaar lang gezwegen heeft. Meer van dat soort reacties zijn hier te vinden.

Argento verblijft nu in de Duitse hoofdstad Berlijn. Inmiddels hebben meer dan vijftig vrouwen Weinstein aangeklaagd wegens seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten.

Foto: Olivier Strecker [CC BY-SA 3.0] Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (19)