6

Asia Bibi definitief vrijgesproken

De Pakistaanse Asia Bibi is vrij om het land te verlaten. Dit heeft het hoogste hof in Pakistan besloten. Nadat ze in 2010 tot de dood werd veroordeeld omdat dorpelingen zeiden dat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd terwijl ze in een rij stond te wachten voor water, zat ze jarenlang in afwachting van haar finale vonnis achter de tralies. Vorig jaar oktober werd de veroordeling echter teruggedraaid wegens gebrek aan bewijs.

Sindsdien is er een sterke beweging in het land op gang gekomen om Bibi alsnog veroordeeld te krijgen, maar opperrechter Asif Saeed Khosa hield voet bij stuk. De advocaat van Bibi, Saif-ul-Malook, vond daarop een veilig heenkomen in Nederland. Een petitie van mensen die Bibi weer voor de rechter wilden hebben, leidde tot arrestaties van de leiders van de groep. In november liet de familie van Bibi weten dat extremisten van huis tot huis gingen om haar te vinden.

Bibi zat sinds haar eerdere vrijspraak al in een safehouse van de Pakistaanse regering en werd beveiligd door het leger. Dit na hevige dreigementen aan haar adres. Bibi zal naar verwachting vandaag nog haar geboorteland verlaten. Duidelijkheid over haar bestemming is er nog niet. Ze zat al een tijdje ondergedoken.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)