41

‘Asielbeleid Nederland is heel krenterig’

Amnesty International roept Nederland op Syrische vluchtelingen op te vangen ... Honderden ontheemden bij de grens teruggestuurd

‘Syrische vluchtelingen moeten in de eigen regio opgevangen worden’ is een veel gehoord argument waar ook premier Rutte zich graag van bedient om duidelijk te maken dat Nederland niet van plan is Syrische vluchtelingen op te vangen. Maar buurlanden als Turkije, Irak en Egypte stromen vol en kunnen steeds minder vluchtelingen aan. Dat constateert Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie roept de internationale gemeenschap en Nederland op om meer te doen om Syrische vluchtelingen te helpen.

Ruud Bosgraaf verklaart tegenover RTL Nieuws:

Veel landen en ook Nederland doen erg weinig. Amnesty heeft het Europese en Nederlandse beleid als ‘heel krenterig’ omschreven.

De mensenrechtenorganisatie presenteert donderdag een rapport waaruit blijkt dat landen als Libanon en Jordanië steeds meer problemen krijgen door de grote toestroom van vluchtelingen. “Een land als Libanon heeft al 800.000 vluchtelingen opgenomen op een totale bevolking van 4 miljoen. Dat is bijna een kwart van de eigen bevolking”, aldus Bosgraaf.

Honderden Syrische vluchtelingen zouden aan de grens met de buurlanden worden tegengehouden en teruggestuurd. Philip Luther, hoofd van de afdeling Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International:

Dit is onaanvaardbaar. Vluchtelingen hebben recht op internationale bescherming. Hen terugsturen is een ernstige mensenrechtenschending.

De situatie in Jordanië verontrust Amnesty International nog het meest. In vluchtelingenkamp Za’atri zitten 120.000 vluchtelingen. Ze hebben beperkte toegang tot water en andere basisvoorzieningen. Ook zou de criminaliteit er hoog zijn en heeft slechts de helft van de kinderen toegang tot onderwijs.

Een overzicht van het aantal Syrische vluchtelingen per land op 10 oktober:

Jordanië: 540.656 (op een bevolking van 6,5 miljoen)
Libanon: 789.954 (op een bevolking van 4,3 miljoen)
Turkije: 504.415 (op een bevolking van 73,6 miljoen)
Irak: 196.286 (op een bevolking van 32,7 miljoen)
Egypte: 125.840 (op een bevolking van 84 miljoen)

AD: Amnesty: Nederland moet meer doen voor Syrische vluchtelingen

De Volkskrant: ‘Honderden Syrische vluchtelingen bij grens teruggestuurd’

cc-foto: UNHCR

Geef een reactie

Laatste reacties (41)