17

‘Asielbeleid wordt humaner’

RTL: uitgeprocedeerde asielzoeker minder vaak opgesloten ... Criminele asielzoekers harder aangepakt

De plannen van het kabinet voor een nieuw asielbeleid zijn uitgelekt. Uitgeprocedeerde vreemdelingen worden minder vaak opgesloten en criminele vreemdelingen worden harder aangepakt. Daar zijn coalitiepartijen VVD en PvdA het over eens geworden melden bronnen aan RTL Nieuws. Vrijdag bespreekt het kabinet de plannen van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie in de ministerraad.

Aanleiding voor de aanpassingen is volgens RTL Nieuws de zelfmoord van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov in een cel en de daaropvolgende discussie binnen coalitiepartij PvdA over de strafbaarstelling van illegalen.

RTL:

Het opsluiten van uitgeprocedeerde asielzoekers wordt voortaan in het bestuursrecht geregeld. Voor de meeste asielzoekers komt er een lichter gevangenisregime. Ze krijgen binnen meer bewegingsvrijheid – alleen de buitendeur van de gevangenis is op slot. Ze mogen meer bezoek ontvangen en er komen meer recreatiemogelijkheden, mits alles in het teken staat van terugkeer. Regelmatig wordt gekeken of detentie nog nodig is.

Criminele of overlastgevende asielzoekers, maar ook degene die weigeren terug te keren wanneer ze dat wordt bevolen, worden harder aangepakt.
Asielzoekers die nu op Schiphol aankomen worden meteen opgesloten in afwachting van hun procedure. Ook op de luchthaven gaat de procedure veranderen. Gezinnen met kinderen worden zo snel mogelijk overgebracht naar andere locaties.

Asielzoekers die wel terug willen naar hun land, maar niet kunnen kunnen nu al aanspraak maken op een zogenaamde buiten-schuld-vergunning. Ook de procedure hiervoor wordt verbeterd, aldus RTL.

RTL: Aanpassingen asielbeleid kabinet uitgelekt

Geef een reactie

Laatste reacties (17)