26

Asielzoeker uit Guinee teruggestuurd ondanks ebola

Rechter: 'Situatie in Guinee niet voor iedereen levensbedreigend' ... België wel gestopt met uitzetting vreemdelingen naar West-Afrika

Een 26-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker uit Guinee is vanochtend Nederland uitgezet ondanks de uitbraak van ebola in zijn land. De 26-jarige man vroeg om uitstel vanwege het besmettingsgevaar of tot de Tweede Kamer naar aanleiding van een eventueel debat een nieuw standpunt zou innemen.

Teeven maakte vorige week al duidelijk dat voor gezonde uitgeprocedeerde asielzoekers geen uitzondering wordt gemaakt. De rechtbank in Roermond sluit zich daar bij aan en oordeelde dat er geen objectief bewijs is dat de situatie in Guinee voor iedereen levensbedreigend is.

Vorige week zei Teeven dat alleen asielzoekers die ziek zijn, momenteel niet worden teruggestuurd naar ebolalanden als Guinee, Sierra Leone en Libera. Omdat de gezondheidszorg daar flink onder druk staat vanwege de ebola uitbraak ziet hij geen andere mogelijkheid dan ze in Nederland te houden, maar voor gezonde asielzoekers wil hij geen uitzondering maken. België heeft wel besloten momenteel geen enkele vreemdelingen uit te zetten naar de ebolalanden in West-Afrika.

Een groot deel van de Tweede Kamer wil dat Teeven alle uitgeprocedeerde asielzoekers voorlopig niet terugstuurt naar betreffende landen. Kamerlid Gerard Schouw (D66) noemde het ‘hypocriet’ dat Nederland eigen burgers waarschuwt voor gezondheidsrisico’s in de landen, maar asielzoekers wél terugstuurt.

Eerder werd besloten dat Nederland een 31-jarige man uit Liberia mag uitzetten, hoewel in zijn thuisland het ebolavirus heerst. Dat bepaalde de rechtbank in Den Bosch. De man stelt een reëel risico te lopen op een ebolabesmetting en beriep zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, maar verloor de zaak.

Trouw: Asielzoeker ondanks ebola teruggestuurd

cc-foto: Ministerie Veiligheid en Justitie

Geef een reactie

Laatste reacties (26)